Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimuksen salassapito

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus on lähtökohtaisesti vain siihen sitoutuneiden osakkeenomistajien ja muiden tahojen välinen sopimus erilaisista yhtiön hallinnointiin ja toiminnan organisointiin liittyvistä seikoista. Tästä syystä osakassopimus sitoo vain siihen erityisesti liittyneitä tahoja ja sen sisältö voi olla vain näiden henkilöiden tiedossa. Yleisesti osakassopimuksella sovitaan myös sellaisista seikoista, joiden ei haluta valuvan sopimukseen sitoutuneen henkilöpiirin ulkopuolelle. Tämän varmistamiseksi osakassopimukseen otetaan yleensä erityinen salassapitolauseke.

Osakassopimus eroaa yhtiöjärjestyksestä erityisesti sen tavoittaman henkilöpiirin vuoksi. Kun yhtiöjärjestys rekisteröidään kaikkine ehtoine ja osineen yhtiön sidosryhmien nähtäväksi, jää osakassopimus vain siihen nimenomaisesti sitoutuneiden henkilöiden, osakkeenomistajien tai muiden yhtiöön liitännäisten tahojen, tietoon. Tämä myös heijastaa näiden sopimusinstrumenttien erilaisia tavoitteita ja käyttötarkoituksia – yhtiöjärjestyksellä on tarkoitus välittää paikkaansa pitävää ja lainmukaista tietoa yhtiöstä, kun taas osakassopimuksella osakkeenomistajat sopivat yksityiskohtaisemmin yhtiön toiminnan järjestelystä.

Osakassopimuksen ehtojen salassa pitämiselle voidaan nähdä useampi peruste. Ensinnäkin itse osakassopimus halutaan yleensä pitää vain tietyn ytimekkään henkilöpiirin tiedossa sen mahdollisten luottamuksellisten määräysten johdosta. Sen lisäksi osakassopimuksen sisältämät arkaluontoiset liikesalaisuudet halutaan yleensä pitää poissa kilpailijoilta ja muulta suurelta yleisöltä.

Osakassopimuksen ehdot sovitaan lähtökohtaisesti pidettäväksi ehdottoman salassa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että osakassopimuksen ehdoista voidaan informoida sivullisia vain, jos muut sopimukseen sitoutuneet suostuvat tähän. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yhtiön hallituksen jäsenet eivät lähtökohtaisesti ole pelkästään asemansa perusteella oikeutettuja saamaan osakassopimuksen ehtoja tietoonsa. Toisaalta osakassopimuksen ehtojen salassapito voi vaikeuttaa yhtiön hallituksen jäsenten työskentelyä, minkä vuoksi salassapitomääräykseen voidaan ottaa poikkeus esimerkiksi juuri hallituksen puheenjohtajan tai muiden jäsenten kohdalla.

Osakassopimuksen salassapitolausekkeen laatimisessa kannattaa siis konsultoida lakimiestä ja olla tarkkana erityisesti mietittäessä luottamuksellisen henkilöpiirin laajuutta. Yhtiön toiminnan kannalta oleellisen informaation pimittäminen voi haitata yhtiön hallinnointia. Lisäksi huomiota on kiinnitettävä erityisesti siihen, miten kauan salassapitolauseke on voimassa, ja siihen, mitä lausekkeelle tapahtuu, kun yhtiöön tulee uusia osakkeenomistajia tai yhtiössä tapahtuu muita muutoksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]