Minilex - Lakipuhelin

Osakassopimuksen julkisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimus on sopimuksena vapaa lain erityisistä pakotteista ja muotomääräyksistä. Yleisen sopimusvapauden takia osakassopimus, kuten muut tavalliset yksityishenkilöiden laatimat sopimukset, voidaan siis sopia käytännössä millaisessa muodossa vain. Tästä syystä itse sopimuksessa määritellään se, miten julkinen osakassopimus on. Osakassopimus voidaan sopia olemaan esimerkiksi yleisesti näkyvillä yrityksen nettisivuilla tai se voidaan määrätä ehdottoman salassa pidettäväksi tehokkaan sopimussakon uhalla.

Yleensä osakassopimus sovitaan nimenomaisesti salassa pidettäväksi jo siitä syystä, että siinä sovitaan yhtiön strategiasta, osakkaiden palkkauksesta ja muista yrityssalaisuuksista. Periaatteessa ei kuitenkaan ole mitään estettä sille, että yhtiön osakkaiden välinen sopimus yhtiön toiminnasta olisi täysin julkinen.

Käytännössä asiakirjojen julkisuus on juuri se suurin ero yhtiön yhtiöjärjestyksen ja mahdollisen osakassopimuksen välillä. Yhtiöjärjestys on nimittäin poikkeuksetta julkinen ja kaikkien saatavilla oleva asiakirja, kun taas jo osakassopimuksen olemassaolo voi olla vain kahden pääosakkeenomistajan tiedossa. Julkisuuden vuoksi yhtiöjärjestyksessä myös käsitellään erilaisia asioita osakassopimukseen verrattuna. Lisäksi näillä sopimuskokonaisuuksilla on myös selkeästi erilaiset käyttötarkoitukset.

Osakassopimuksen yksityisen luonteen vuoksi siitä viriävät riidat myös käsitellään tavanomaisesti suljettujen ovien takana välimiesmenettelyssä. Tämä edellyttää tosin nimenomaista sopimista tästä riidanratkaisumenettelystä. Osakassopimusriita voidaan käsitellä myös yleisessä alioikeudessa (käräjäoikeus), jos asianosaiset eivät pääse yhteisymmärrykseen välimiesmenettelyn kulusta. Välimiesmenettelyyn verrattuna tämä on yleensä halvempi ratkaisu, mutta prosessin hitaus ja erityisesti julkisuus ajavat riitelevät osakassopimuksen jäsenet yleensä välimiesmenettelyyn. Toisaalta osakassopimuksessa voidaan sopia nimenomaisista riitatilanteiden kuluriskiä leikkaavista lausekkeista, joissa sovitaan etukäteen esimerkiksi välimiesmenettelyn kestosta ja kokoonpanosta.

Yhtiöiden osakassopimukset ovatkin tavanomaisesti harvojen ja valittujen osakkeenomistajien nähtävillä ja niihin liitetyistä salassapitolausekkeista seuraa, etteivät osakassopimuksen ehdot tule yleensä julkisuuteen. Osakassopimusta voidaan joutua valottamaan esimerkiksi sen ulkopuolella olevalle hallituksen jäsenelle, mutta muutoin sitä pidetään yleensä salassa, jotta esimerkiksi arkaluontoiset yritysstrategiat eivät vuoda kilpailijoiden tietoon.    

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]