Minilex - Lakipuhelin

Osakkeiden lunastushinta osakassopimuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakassopimuksessa on varsin tavanomaista sopia ehdoista sen varalle, että joku osakkeenomistajista luopuu omistuksestaan yhtiössä. Osakassopimukseen otetaankin usein erityinen lunastuslauseke, jossa sovitaan osakkeiden siirrossa käytettävästä menettelystä. Lunastuslausekkeen tärkeimpiä osia ovat sopiminen osakkeiden lunastuksen perusteista; mitkä tilanteet laukaisevat lunastusoikeuden tai -velvollisuuden ja minkälaisissa yhteyksissä osakkeiden lunastus tulee kyseeseen. Tämän lisäksi erimielisyyksien välttämiseksi on tärkeää sopia osakkeiden arvonmäärityksestä lunastuksessa. Osakassopimuksessa osakkeiden lunastushintaan voidaan vaikuttaa monilla erilaisia tilanteita silmällä pitäen.

Osakkeiden lunastus aiheutuu siis siitä, kun osakkeenomistaja luopuu osakkeistaan. Osakkeiden lunastuksessa käytettävään menetelmään, ja osakkeista maksettavaan vastikkeeseen, vaikuttavaa lunastushetken tilanne; luopuuko osakas osakkeistaan vapaaehtoisesti vai onko luopuminen pakotettua muiden osakassopimuksen osapuolten toimesta esimerkiksi sopimusrikkomuksen vuoksi. Osakkeiden lunastushinta on ymmärrettävästi yleensä sovittu paremmaksi silloin, kun osakas luopuu osakkeistaan vapaaehtoisesti, vaikkakin osakassopimuksissa ei välttämättä aina osata varautua tähän.

Toisaalta osakkeen lunastushinta voidaan sopia huomattavasti sen käypää arvoa alemmaksi, jos osakas lähtee yhtiöstä sopimusrikkomuksen tai erimielisyyksien vuoksi. Tällöin osakassopimuksessa pyritään yleensä varmistamaan, että lähtevä osakas ei hyödy taloudellisesti lähdöstään.

Osakkeen lunastushinta on siis yleensä alhaisimmillaan, kun kyse on pakotetusta lunastuksesta, jossa osakas lunastetaan ulos yhtiöstä. Vastavuoroisesti lunastushinta on korkeimmillaan, kun vähemmistöosakkeenomistaja saa myötämyyntioikeutensa nojalla myytyä osakkeensa suuremman osakkeenomistajan siivellä. Myötämyyntioikeuden lisäksi erityisesti pääomasijoittajien käyttämä osakassopimuksen myötämyyntivelvollisuusehto vaikuttaa osakkeiden realisoinnista saatavaan vastikkeeseen. Ehdon seurauksena muut osakkeenomistajat ovat velvollisia myymään osakkeitaan pääomasijoittajan mukana samoilla myyntiehdoilla.  

Osakkeiden myyntihintaan voidaan siis vaikuttaa tehokkaasti osakassopimuksen ehdoilla. Monipuolisesti laaditussa osakassopimuksessa kannustetaan osakkeiden omistukseen ja yhtiössä pysymiseen, mutta toisaalta tarjotaan porkkanana hyvä hinta osakkeista sen ollessa yhtiön kokonaiskuvan kannalta edullista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]