Minilex - Lakipuhelin

Asuinkiinteistön ostaminen elinkeinonharjoittajalta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajaa suojataan hänen ostaessaan itselleen tai perheelleen kiinteistön asunnoksi tai vapaa-ajan asunnoksi elinkeinonharjoittajalta, joka ammattimaisesti rakentaa tai myy kiinteistöjä. Siksi tietyt sopimusehdot, jotka poikkeavat lain määräyksistä ostajan vahingoksi, eivät ole sitovia.

Kyseisiä ehtoja ovat esimerkiksi sellaiset sopimusehdot, jotka koskevat kiinteistön virhettä ja sen seuraamuksia, kiinteistön oikeudetonta käyttöä sekä myyjän suoritusvelvollisuuden täyttämättä jättämistä.

Ostajan virheilmoitus kiinteistön tosiasiallisesta virheestä ei kuluttajakaupoissa myöskään ole sidottu kiinteistön hallinnan luovutuksesta laskettavaan yleiseen viiden vuoden määräaikaan. Ostaja voi siis tehokkaasti vedota virheeseen vielä tämän ajankohdan jälkeenkin.

Kuluttajakaupoissa myös ostajan vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella. Tämä on mahdollista, jos maksun viivästyminen on johtunut maksuvaikeuksista, joihin ostaja on esimerkiksi sairauden tai työttömyyden vuoksi pääasiallisesti omatta syyttään joutunut.

Myyjän vastuu on kuluttajakaupoissa lisäksi ankaraa. Normaalitilanteessahan myyjä vapautuu vahingonkorvausvastuustaan kiinteistön virheen vuoksi, jos hän osoittaa toimineensa huolellisesti. Kuluttajakaupoissa myyjä on sen sijaan velvollinen korvaamaan sopimusrikkomuksestaan johtuvat mahdolliset korjauskustannukset ja muut tarpeelliset kustannukset, vaikka hän osoittaisi toimineensa huolellisesti.

Myyjä on velvollinen korvaamaan kyseiset kustannukset myös silloin, vaikka kyseessä olisi salainen virhe. Yleensähän myyjä ei ole hinnanalennuksen tai kaupanpurun ohella korvausvelvollinen salaisen virheen perusteella aiheutuneesta vahingosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]