Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjakokirja ja lainhuuto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta säädetään perintökaaressa. Sen mukaan vainajan kuoleman jälkeen on kolmen kuukauden kuluessa pidettävä perunkirjoitus. Tämä tarkoittaa sitä, että perunkirjoituksessa käydään läpi kuolinpesän asiat. Siinä laaditaan myös perukirja, jossa on lueteltuna kuolinpesän omaisuus, varat ja velat sekä pesän osakkaat. Vasta tämän perunkirjoituksen jälkeen voidaan aloittaa todellisuudessa jakamaan kuolinpesää osakkaiden niin halutessaan. Pesää ei kuitenkaan saa jakaa ennen kuin vainajan velat on maksettu.

Kuolinpesä voidaan jakaa joko osakkaiden yhteisymmärryksenä sovintojakona tai jakamaan voidaan määrätä pesänjakaja, joka tekee toimitusjaon. Tällaisesta jaosta tulee tehdä perinnönjakokirja, josta näkee, kuka kuolinpesän osakkaista on saanut mitäkin omaisuutta jaossa. Näin pystytään myös todentamaan se, että jokainen saa oman suhteellisen perillissija osuutensa mukaisen osan pesästä.

Pesän jaosta on laadittava kirjallinen perinnönjakosopimus, jonka kaikki pesän osakkaat allekirjoittavat ja kaksi esteetöntä todistajaa todistaa oikeaksi. Mikäli pesänjakaja on määrätty kuolinpesään, voi hän allekirjoittaa jakokirjan yksin. Perinnönjakokirja tulee lainvoimaiseksi, jos kaikki osakkaat hyväksyvät perinnönjaon ja ilmoittavat, että he eivät tule sitä moittimaan. Jakoon tyytymätön pesän osakas voi moittia jakoa tuomioistuimessa ja nostettava kanne muita pesän osakkaita vastaan kuuden kuukauden kuluessa. Tällöin perinnönjako saa lainvoiman moiteajan kuluttua, jos kukaan ei ole moittinut jakoa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]