Minilex - Lakipuhelin

Jakokirjan hyväksyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaaressa säädetään perinnönjaosta. Sen mukaan perinnönjaosta tulee laatia jakokirja. Tällainen jakokirja on myös hyväksyttävä, jotta se astuu voimaan. Hyväksyminen tapahtuu allekirjoittamalla jakosopimus. Tällainen jakosopimuksen laatiminen on pakollista, jotta perinnönjakoa ei voida myöhemmin turhaan riitauttaa. Jakokirjaa ei kuitenkaan voi laatia kuka tahansa eikä se voi kenen tahansa toimesta astua voimaan. Se pitää nimenomaisesti hyväksyä, jotta kysymyksessä on lainmukainen perinnön jakaminen.

Perinnönjaon voi toimittaa joko pesänjakaja tai osakkaat itse. Mikäli pesänjakaja on valittu toimittamaan perinnönjakoa, hän laatii jakokirjan ja allekirjoittaa sen. Näin ollen hän hyväksyy sen ja on vastuussa siitä, että jakokirja on toimitettu oikein. Jos pesänjakajaa ei ole määrätty, voivat osakkaat myös itse laatia jakokirjan. Tällöin osakkaat itse allekirjoittavat ja hyväksyvät jakokirjan. Hyväksyminen edellyttää myös kahden esteettömän todistajan läsnäoloa. Näiden todistajien ei kuitenkaan tarvitse olla läsnä yhtä aikaa. Myöskään osakkaiden ei tule allekirjoittaa jakokirjaa samaan aikaan, mutta se ei kuitenkaan astu voimaan ennen kuin jokaisen allekirjoitus on saatu. Nämä allekirjoitukset osoittavat sen, että jokainen osakas on hyväksynyt jakokirjan. Jakokirjaa ei siis voida todeta lainvoimaiseksi, jos jakoa toimittamassa olleet eivät ole hyväksyneet sitä allekirjoituksillaan. 

Mikäli osakkaat ovat iäkkäitä ja toimintakyky on heikentynyt, tulee heille hakea edunvalvojaa tai edunvalvojia. Kun tällainen edunvalvoja on mukana itse perinnönjaossa, tulee Digi -ja väestötietovirastolta (eli entiseltä maistraatilta) saada hyväksyntä kirjallisesti jaon toimittamiselle. Jos tällaista hyväksyntää ei saada, ei jakoa voida sellaisenaan toimittaa, vaan jakoa tulee muuttaa. Tällainen hyväksyntä tulee siis saada silloin, kun osakkaat tekevät jaon itse eikä mukana ole pesänjakajaa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]