Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako sisarusten lapsien kohdalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen perinnönjako perustuu kolmeen eri parenteeliryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat perittävän rintaperilliset. Toiseen ryhmään kuuluvat perittävän vanhemmat sekä sisarukset ja kolmanteen perittävän isovanhemmat. Kuinka perinnönjako suoritetaan siis perittävän sisarusten lapsien kohdalla?

Kuolleen henkilön sisaruksilla eli veljillä tai sisarilla on oikeus perittävän perintöön, jos perittävä ei ollut kuolinhetkellä naimisissa, eikä häneltä jäänyt rintaperillistä tai tämän jälkeläistä. Sisarukset ovat oikeutettuja perintöön vasta, jos perittävän vanhemmista ainakin toinen on kuollut. Tällöin sisarukset jakavat kuolleen vanhemman osuuden keskenään. Jos taas molemmat vanhemmat ovat menehtyneet, jakavat sisarukset koko perinnön keskenään. Jos perittävän veli tai sisar on kuollut, hänen lapsensa on oikeutettu perintöön hänen sijaansa. Mikäli siis perittävän molemmat vanhemmat sekä ainut veli ovat menehtyneet, eikä perittävällä ole rintaperillisiä tai aviopuolisoa,  on perintöön oikeutettu perittävän veljen lapsi kokonaisuudessaan.

Perittävän sisarusten lapsilla on näin ollen oikeus tädin, sedän tai enon perintöön, jos lapsen oma vanhempi on menehtynyt tai hän luopuu perinnöstä lapsensa hyväksi. Lisäksi perinnönjättäjä on voinut tehdä eläessään testamentin, jossa on määrännyt joko osan tai koko omaisuuden sisaruksen lapselle. Tällöin tulee ottaa huomioon testamentin pätevyys sekä lakiosuuksien toteutuminen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]