Minilex - Lakipuhelin

Isovanhempien perinnönjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isovanhempien perintö jaetaan perimysjärjestyksen mukaisesti, jos perittävät eivät ole määränneet testamentilla toisin. Lähtökohtaisesti isovanhempien perintö menee täten heidän lapsilleen, joilla on myös oikeus vaatia lakiosaa, jos heidät on sivuutettu testamentilla. Ennen perinnönjakoa on kuitenkin suoritettava ositus, jos perittävä oli naimisissa ja jos hänellä ei ollut avio-oikeuden poissulkevaa avioehtoa.

Perillinen ei siis lähtökohtaisesti peri isovanhempiaan, jos hänen vanhempansa on elossa. Vanhemmat voivat tietenkin luopua perinnöstä omien rintaperillistensä hyväksi, jolloin perillinen perii isovanhempansa. Vanhemmat voivat luopua perinnöstä myös siten, että he pidättävät perinnöstä lakiosan itselleen samalla, kun he luopuvat perinnön loppuosasta lapsiensa hyväksi.

Perillinen kuitenkin perii isovanhempansa tilanteessa, jossa perillisen vanhemmat ovat kuolleet. Perillinen on siis isänsä tai äitinsä sijaisperijä. Hänellä on oikeus vaatia lakiosaa tällaisessa tilanteessa, jos hänet sivuutetaan testamentilla. Perillisellä on myös oikeus vaatia, että toisten perillisten mahdollisesti saamat ennakkoperinnöt otetaan huomioon lakiosaa laskettaessa. Perillinen on oikeutettu lakiosaan isovanhemmaltaan myös, jos isovanhempi on tehnyt perillisen vanhemman perinnöttömäksi. Perinnöttömäksi tekeminen siirtää siis perinnön perillisen mahdollisille lapsille.

Perintöveroa pitää maksaa alkaen 20 000 € suuruisesta perinnöstä. Perintöä verotetaan ensimmäisen perintöveroluokan mukaan, kun peritään isovanhempi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]