Minilex - Lakipuhelin

Milloin on tehtävä jakokirja?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan perinnönjaosta on laadittava jakokirja, jonka laatimisesta vastaa joko kuolinpesän osakkaat tai vaihtoehtoisesti pesänjakaja. Perinnönjakokirja tehdään perinnönjaon toimittamisen jälkeen, eli sitten, kun perintö on kokonaisuudessaan jaettu kuolinpesän osakkaille. Perinnönjako tulee voimaan, kun jakokirja on allekirjoitettu.

 

Mikä on perinnönjakokirja?

Perinnönjakokirja on perinnönjakoa koskeva pakollinen asiakirja, johon kirjataan muun muassa perinnönsaajia ja heidän jako-osuuksiaan koskevat tiedot. Käytännössä perukirja kertoo mihin lopputulokseen perinnönjaossa on tultu. 

Jakokirjasta tulee käydä ilmi ainakin seuraavat asiat:

  • Asianosaiset ja heidän yhteystietonsa
  • Perintöön oikeuttava peruste

Jakokirjaan tulee merkitä se peruste, jonka nojalla henkilö on oikeutettu saamaan perintöä kyseiseltä henkilöltä. Käytännössä tämä peruste on perintöön oikeuttava sukulaisuussuhde tai testamentti.

  • Jako-osuudet ja perintö-osien suuruudet

Jakokirjassa tulee mainita, kuinka moneen murto-osaan perintö tullaan kokonaisuudessaan jakamaan. Tämän lisäksi tulisi mainita myös se, kuinka paljon tämä jako-osuus on suuruudeltaan käytännössä. Näin ollen myös esinekohtainen jako tulee ilmoittaa jakokirjassa.

  • Perinnönsaajien aviopuolisoiden avio-oikeus tai sen puuttuminen

Jakokirjassa olisi syytä mainita se, onko perintöön kuuluvan omaisuuden mahdollista siirtyä osituksessa perinnönsaajan puolisolle.

  • Allekirjoitukset

Jotta perinnönjako tulisi voimaan, on jakokirja allekirjoitettava. Pesänjakajan toimittamassa jaossa riittää, että pesänjakaja laatii ja allekirjoittaa jakokirjan. Kuolinpesän osakkaiden hoitaessa perinnönjaon, allekirjoittavat he jakokirjan itse kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa.

 

Milloin jakokirja on tehtävä?

Perinnönjaosta on aina laadittava jakokirja ja se on tehtävä kirjallisesti. Se tehdään perinnönjaon toimittamisen jälkeen, eli sitten, kun perintö on kokonaisuudessaan jaettu kuolinpesän osakkaille. 

Perinnönjako voidaan toimittaa joko sopimusjakona, jolloin jaon suorittavat kuolinpesän osakkaat itse taikka toimitusjakona, jolloin perinnön jakamisesta vastaa yksin pesänjakaja. Pesänjakajan suorittaessa pesänjaon, on hänen viivytyksettä toimitettava kappale jakokirjaa kullekin osakkaalle.

Perinnönjako tulee voimaan, kun jakokirja on allekirjoitettu. Kaikkien osakkaiden paikalla olo allekirjoitushetkellä ei ole välttämätöntä, mikäli osakkaat ovat ennakkoon sopineet, että jakokirja voidaan toimittaa allekirjoitettavaksi kirjeitse.

 

Miksi jakokirja on laadittava?

Perinnönjaosta on laadittava jakokirja, sillä se kertoo, miten peritty omaisuus on jaettu ja mitä omaisuutta kukin perillinen on saanut. Jakokirja on erittäin tärkeä asiakirja, sillä sen perusteella perilliset voivat esimerkiksi rekisteröidä perimänsä omaisuuden nimiinsä. Tästä syystä se onkin syytä laatia tarkasti. Jakokirja on tehtävä huolellisesti ja sisällöllisesti oikein myös siksi, ettei kukaan perillisistä joutuisi moittimaan sitä perinnönjaon jälkeen.

Jotta jakokirja omassa tilanteessasi vastaisi muotomääräyksiä ja olisi huolellisesti ja vaaditulla tavalla laadittu, ota yhteys lakimieheemme. 

 

Yhteenveto

  • Jakokirjaan kirjataan perinnönsaajat ja heidän jako-osuutensa, perintöön oikeuttava peruste, perintöosien suuruudet, aviopuolison avio-oikeus, ja allekirjoitukset.
  • Jakokirja tehdään perinnönjaon jälkeen.
  • Jakokirja dokumentoi perinnönjaon tuloksen ja mahdollistaa omaisuuden rekisteröinnin perillisten nimille.

 

Summary in English

  • The distribution document records the heirs and their respective shares, the basis of entitlement to the inheritance, the sizes of the inheritance portions, the spouse's marital rights, and the signatures.
  • The distribution document is prepared after the inheritance distribution.
  • It documents the outcome of the inheritance distribution and enables the registration of the assets in the names of the heirs.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Kuka jakokirjan laatii?

Jakokirjan laativat vaihtoehtoisesti joko kuolinpesän osakkaat taikka pesänjakaja riippuen siitä, kuka perinnönjaon toimittaa.

2. Milloin jakokirja tehdään?

Perinnönjakokirja tehdään perinnönjaon toimittamisen jälkeen, eli sitten, kun perintö on kokonaisuudessaan jaettu kuolinpesän osakkaille.

3. Mitä jakokirjaan tulee kirjata?

Laki ei sisällä määräyksiä siitä, mitä tietoja perinnönjakokirjan tulee sisältää. Jakokirjassa on kuitenkin mainittava ainakin kaikki asianosaiset ja kunkin perinnönsaajan perintöön oikeuttava peruste, eli se, siirtyykö perintö sukulaisuussuhteen vai testamentin perusteella. Myös perinnönsaajien jako- ja perintöosuudet tulee listata.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]