Minilex - Lakipuhelin

Jakokirjan liitteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja kuolinpesistä muutoinkin säädetään perintökaaressa. Vainajan kuoleman jälkeen laaditaan aina perukirja ja pidetään perunkirjoitus. Vasta tämän perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesän velat tulee maksaa, jonka jälkeen voidaan ryhtyä kuolinpesän osakkaiden kesken kuolinpesän jakoon. Perinnönjaosta kannattaa laatia jakokirja, jotta myöhemmin voidaan näyttää toteen, mitä on sovittu. Tällainen jakokirja allekirjoitetaan aina, joko pesänjakajan toimesta, jolloin ei vaadita todistajia tai osakkaiden toimesta, jolloin edellytetään kahta esteetöntä todistajaa.

Koska perinnönjakokirja ei varsinaisesti ole pakollinen, myöskään mitään varsinaista määrittelyä liitteillekään ei ole. Mikäli esimerkiksi vainaja on tehnyt testamentin, tulee se ottaa perinnönjaossa huomioon. Sen vuoksi se tulisi laittaa jakokirjan liitteeksi, jotta tiedetään jakokirjaa lukiessa, miksi jako on tehty juuri sillä tietyllä tavalla. Sen lisäksi on hyvä laittaa liitteeksi vielä perukirjan, jonka osakasluettelon maistraatti on vahvistanut. Tällöin voidaan todistaa se, että pesänosakkaat, joille jako tapahtuu on laillinen. Lisäksi perukirjasta nähdään vainajan suurin piirteinen varallisuustilanne. Perukirjassa mainituista varoista on kuitenkin maksettu kaikki velat. Sen sijaan virkatodistus nippuja mukaan ei tarvitse enää liittää, jos Digi -ja väestötietovirasto (eli entinen maistraatti) on jo vahvistanut osakasluettelon. Muita liitteitä ei oikeastaan tarvita. Mikäli perintöverotus on jo keretty toimittamaan, ei edes perukirja liitteenä ole välttämätön. Mikäli asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä osaaviin lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]