Minilex - Lakipuhelin

Avioeron ositus tekemättä, kun puoliso kuolee

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjakoa ja muutoinkin kuolinpesän asioista säädetään perintökaaressa. Vainajan kuoleman jälkeen ensin toimitetaan perunkirjoitus ja laaditaan perukirja. Tämän jälkeen vainajan kaikki velat ja kuolinpesän maksut tulee maksaa. Vasta sen jälkeen kuolinpesän omaisuutta voidaan edes harkita jaettavan. Ennen kuitenkin kuolinpesän omaisuuden jakoa on suoritettava ositus, mikäli vainaja oli naimisissa kuolinhetkellä, ja puolisoilla oli avio-oikeus ainakin edes osittain toistensa omaisuuksiin. Tällaisella osituksella tarkoitetaan toimitusta, jossa vainajan ja eloonjääneen puolison avio-oikeuden alainen omaisuuden säästöt lasketaan ensin yhteen ja sen jälkeen jaetaan puoliksi eloonjääneen puolison ja ensiksi kuolleen puolison perillisten eli kuolinpesän kesken.

Osituksen tarkoituksena on jakaa puolisoiden väliset varallisuussuhteet kahteen avio-osaan. Tällaisen osituksen jälkeen leski ei ole enää kuolinpesän osakas, sillä hän on oman osuutensa saanut. Ositusta voivat vaatia niin leski kuin vainajan perillisetkin. Myös sellainen tilanne on mahdollinen, jossa puolisot ovat eronneet, mutta ositusta ei keretty tekemään ennen toisen kuolemaa. Tällöin toimitaan täysin samalla lailla kuin normaalistikin, eli omaisuudet ositetaan ennen kuolinpesän omaisuuden jakamista perillisille. Joskus näin käy, kun kuolema yllättää. Kuolema ei kuitenkaan muuta avioero tilannetta miksikään. Jos ositus olisi keretty suorittaa juuri ennen kuolemaa, ei eronneella puolisolla olisi mitään osuutta kuolinpesän asioihin.

Mikäli tähän liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]