Minilex - Lakipuhelin

Lahjojen huomioiminen perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hyvin usein vanhemmat lahjoittavat tai siirtävät omaisuuttaan lapsilleen jo elinaikanaan. Tällöin tulee arvioitavaksi kysymys siitä, katsotaanko tällaisen omaisuuden olevan rintaperillisen saamaa ennakkoperintöä. Mikäli näin on, vähennetään perillisen saama ennakkoperintö hänelle muutoin kuuluvasta perintöosasta. Tavanomaiset lahjat sen sijaan eivät ole ennakkoperintöä.

 

Millaisten lahjojen katsotaan olevan ennakkoperintöä?

Ennakkoperinnön voidaan ajatella olevan tietynlainen perintöä koskeva etukäteismaksu. Lahjanantaja voi kuitenkin kumota ennakkoperintöolettaman testamentissaan. Käytännössä lahjanantaja voi siis testamenttimääräyksessään todeta, että tietty arvokkaampikin rintaperilliselle annettu lahjoitus ei ole ennakkoperintöä, vaan lahja, jonka arvoa ei tule vähentää perillisen perintöosuudesta.

Käytännössä ennakkoperintöä ovat kaikki tavanomaista lahjaa arvokkaammat lahjat, jotka perittävä on lahjoittanut rintaperilliselleen, eli lapselleen tai ottolapselleen elinaikanaan. 

 

Mitkä lahjat eivät ole ennakkoperintöä?

  • Lain mukaan perintöosasta vähennettävänä ennakkoperintönä ei pidetä sellaisia tavanomaisia lahjoja, joiden arvo ei ole epäsuhteessa antajan oloihin. Tällaisia tavanomaisia lahjoja ovat esimerkiksi kohtuullisen hintaiset merkkipäivälahjat. 
  • Myöskään isälle tai äidille lapsen elättämisestä sekä kasvattamisesta ja kouluttamisesta aiheutuneita kustannuksia ei ole vähennettävä tämän perinnöstä. Kuitenkin silloin, kun lapsen kouluttamiseen on pantu perheen olot huomioon ottaen erityisiä kustannuksia, voidaan niistä tehdä sellainen vähennys, mikä olosuhteisiin katsoen havaitaan kohtuulliseksi. Näin myös, vaikka vähennys rajoittaisi rintaperillisen lakiosaa, eli hänelle kuuluvaa vähimmäisosaa.
  • Mikäli ennakon saajana on muu perillinen kuin rintaperillinen, tehdään vähennys vain silloin, jos omaisuutta annettaessa on niin määrätty tai olosuhteiden perusteella käy selväksi, että omaisuus on nimenomaan tarkoitettu ennakoksi.

 

Miten ennakkoperintö otetaan huomioon perinnönjaossa?

Perintökaaren mukaan sen omaisuuden, mitä perittävä on eläessään antanut rintaperilliselle, eli lapselleen tai ottolapselleen, on ennakkona vähennettävä tämän perinnöstä, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun. Ennakkoperintöä koskevia määräyksiä voidaan ottaa esimerkiksi testamenttiin.

Silloin, kun kyse on puolisoiden yhteisestä rintaperillisestä, on ennakkoperintö vähennettävä ensiksi kuolleelta puolisolta jääneestä perinnöstä. Mikäli ennakon koko arvoa ei voida tästä vähentää, on loppuosa vähennettävä toiselta puolisolta jääneestä perinnöstä.

Ennakkoperintöä vähennettäessä on omaisuudelle pantava se arvo, mikä sillä vastaanotettaessa oli, jollei asianhaaroista muuta johdu.

 

Mitä tapahtuu, jos rintaperillisen perintöosuus ei riitä kattamaan ennakkoperintöä?

Jollei kaikkea sitä, minkä perillinen on ennakkona saanut, voida vähentää hänen perintöosastaan, ei hän ole velvollinen palauttamaan erotusta, ellei niin ole määrätty ennakkoa annettaessa. Jos perillinen, joka on saanut ennakkoperintöä, on kuollut ennen perittävää, on ennakko vähennettävä hänen jälkeläistensä perintöosista.

 

Miten ennakkoperintö verotetaan?

Mikäli perittävän eläessään tekemän lahjoituksen katsotaan olevan ennakkoperintöä, maksaa lahjan saaja siitä lahjaveroa, joka taas vähennetään perintöveron määrästä. Lahjavero vähennetään sen lahjaveroasteikon mukaisesti, joka on ollut voimassa perinnönjättäjän kuolinhetkellä. Vaikka lahjavero olisi ollut suurempi kuin perintövero, erotusta ei kuitenkaan makseta takaisin.

Ennakkoperintöä koskevat tilanteet ovat usein hankalia ja tulkinnanvaraisia. Varmistaaksesi miten Sinun kannattaisi toimia omassa tilanteessasi, ota yhteys lakimieheemme.

 

Yhteenveto

  • Vanhemmat voivat lahjoittaa tai siirtää omaisuuttaan lapsilleen jo elinaikanaan, ja tämä voi olla ennakkoperintöä.
  • Ennakkoperintöä ovat arvokkaammat lahjat, joita perittävä on antanut rintaperilliselleen elinaikanaan.
  • Tavanomaiset lahjat eivät ole ennakkoperintöä, mutta niiden arvon tulee olla suhteessa antajan olosuhteisiin.
  • Ennakkoperintö vähennetään perittävän omaisuudesta rintaperilliselle.
  • Jos rintaperillisen perintöosuus ei kata ennakkoperintöä, eroa ei yleensä tarvitse palauttaa.

 

Summary in English

  • Parents can donate or transfer their property to their children during their lifetime, and this can be preheritance.
  • Preheritance refers to valuable gifts that the deceased has given to their natural heirs during their lifetime.
  • Ordinary gifts are not considered preheritance, but their value should be proportionate to the giver’s circumstances.
  • Preheritance is deducted from the deceased's estate for the natural heir.
  • If the natural heir’s inheritance share does not cover the preheritance, the remainder usually does not need to be repaid.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä on ennakkoperintö?

Ennakkoperintö on rintaperillisen, eli lapsen tai ottolapsen saama lahja, jonka vainaja on lahjoittanut hänelle eläessään. Ennakkoperinnön määrä vähennetään rintaperilliselle muutoin kuuluvasta perintöosasta.

2. Millaiset lahjoitukset katsotaan ennakkoperinnöksi?

Ennakkoperintöä ovat kaikki muut kuin tavanomaiset lahjat.

3. Mitä tarkoitetaan tavanomaisella lahjalla?

Tavanomaiset lahjat, jotka ovat perittävän varallisuuteen nähden määrältään kohtuullisia, ovat lahjoituksia. Tällainen lahja voi olla esimerkiksi kohtuuhintainen merkkipäivälahja.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]