Minilex - Lakipuhelin

Lesken asema perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leski on kuolinpesän osakas osituksen suorittamiseen asti. Vasta kun lesken osuus puolisoiden yhteisestä omaisuudesta on laskettu ja mahdollinen tasinko on suoritettu, voidaan vapaasti jakaa perintö muiden perillisten kesken. Jos leski on pesän osakas, eli jos hän on perillinen tai testamentinsaaja, hänellä on oikeus vaatia myös perinnönjakoa.

Leskellä on myös halutessaan oikeus pitää kuolinpesä jakamattomana hallinnassaan, kunnes joku perillisistä vaatii, että perinnönjako on toimitettava. Lesken hallintaoikeus kuolinpesän varoihin ei riipu avio-oikeudesta, eli ei edes täysin poissulkeva avioehto puolisoiden välillä sulje pois tätä oikeutta. Leski voi käyttää kuolinpesän omaisuutta haluamallaan tavalla sekä nauttia sen tuotosta. Hän ei kuitenkaan saa luovuttaa pesän omaisuutta eikä pantata sitä omasta velastaan.

Vaikka joku rintaperillisistä vaatii jakoa, leskellä on siitä huolimatta lakisääteinen oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan lesken ja vainajan yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan lesken kodiksi sopivan asunnon. Toisin sanoen, leski saa pitää vakituisen asunnon jakamattomana hallinnassaan, vaikka se johtaisi siihen, että esimerkiksi rintaperillinen ei tämän vuoksi saisi lakiosaansa taikka testamentinsaaja ei saisi osuuttaan pesän varoista. Yhteisessä kodissa oleva tavanomainen koti-irtaimisto on aina jätettävä jakamattomana, vaikka leskellä ei olisikaan oikeutta jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin.

Leskellä ei ole oikeutta pitää pesä jakamattomana taikka jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin, jos perittävän kuollessa puolisoilla oli tuomioistuimessa vireillä kanne avio- tai asumuserosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]