Minilex - Lakipuhelin

Työterveyteen liittyvät työnantajan velvollisuudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan velvollisuuksista liittyen työterveyshuollon järjestämiseen säädetään työterveyshuoltolaissa.

Työnantajan velvollisuutena on ensinnäkin järjestää kustannuksellaan työterveyshuolto. Työterveyshuollon tarkoituksena on yhtäältä ehkäistä ja torjua työstä ja työolosuhteista johtuvia terveysvaaroja ja -haittoja, ja toisaalta edistää ja suojella työntekijöiden turvallisuutta, työkykyä ja terveyttä.

Työnantaja voi järjestää työterveyshuollon palvelut joko hankkimalla ne tarvitsemastaan, kansanterveyslaissa tarkoitetusta terveyskeskuksesta tai järjestämällä palvelut itse tai yhdessä toisten työnantajien kanssa. Työnantaja voi myös hankkia palvelut muulta työterveyshuoltopalvelujen tuottamiseen oikeutetulta toimintayksiköltä tai henkilöltä. 

Työterveyshuolto tulee järjestää ja toteuttaa siten että se vastaa sitä tarvetta, joka johtuu työstä, työjärjestelyistä, henkilöstöstä, työpaikan olosuhteista ja niiden muutoksia.

Työterveyshuollon suunnittelua, toteuttamista sekä kehittämistä ja seurantaa koskevissa asioissa työnantajan on käytettävä riittävästi työterveyshuollon ammattihenkilöitä ja heidän tarpeellisiksi katsomiaan asiantuntijoita.

Työantajan ja työterveyshuollon palvelujen tuottajan tulee tehdä huollon järjestämisestä kirjallinen sopimus. Sopimuksesta on käytävä ilmi työterveyshuollon yleiset järjestelyt sekä palvelujen sisältö ja laajuus. Sopimusta on tarkistettava aina olosuhteiden olennaisesti muuttuessa 

Jos työantaja järjestää työterveyshuollon palvelut itse, sen on sopivalla tavalla kuvattava edellä mainitut seikat.

Kun työnantaja valmistelee työterveyshuollon toteuttamiseksi tarpeellisia päätöksiä, sen tulee toimia yhteistoiminnassa työntekijöiden ja heidän edustajiensa kanssa.

Työnantajalla, yrittäjällä ja muulla omaa työtään tekevällä on oikeus saada korvausta työterveyshuollon ja muun terveydenhuollon järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista. On huomattava, että tämä ei koske niitä kustannuksia, jotka aiheutuvat huumausainetestien suorittamisesta. 

Mikäli työntekijälle tehty terveystarkastus osoittaa, että työntekijällä on henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi ilmeinen alttius saada työstä vaaraa terveydelleen, ei työntekijää saa käyttää tällaiseen työhön.

Työnantaja on velvollinen ilmoittamaan työntekijän sairauspoissaolosta työterveyshuoltoon, jotta työntekijän työkykyä ja hänen työssä jatkamismahdollisuuksiaan voidaan arvioida ja selvittää. Työnantajan on ilmoitettava poissaolosta viimeistään silloin, kun poissaolo on jatkunut kuukauden.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]