Minilex - Lakipuhelin

Syrjintäkiellon rikkominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syrjintäkiellon rikkominen työhönottoon liittyen aiheuttaa muun muassa yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain mukaisen vahingonkorvausvelvollisuuden. Yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain perusteella korvattavaksi tulee aineeton vahinko, eli hyvityksellä korvataan loukkausta ja kärsimystä. Hyvitys ei kuitenkaan pidä sisällään taloudellista vahinkoa.

Aineellinen vahinko tulee sen sijaan pääsääntöisesti korvattavaksi vahingonkorvauslain tai työsopimuslain perusteella. Aineellisella vahingolla tarkoitetaan esimerkiksi ansionmenetystä. Aineellisen vahingon osalta korvausvelvollisuus on hyvin tapauskohtainen ja voi perustua erinäisiin rikkeisiin. Työnantaja on voinut rikkoa esimerkiksi vuosilomalakia tai työaikalakia, joiden perusteella korvaus voi tulla kyseeseen.

Vahingonkorvauslain perusteella korvattavaksi voivat tulla myös syrjintää kärsineen henkilövahingot ja taloudelliset vahingot. Mikäli syrjinnän kohteelle aiheutuu henkilövahinkoa, vahingonkorvauslaki velvoittaa korvaukseen tarpeellista sairaanhoitokustannuksista ja muista tarpeellisista kuluista, ansionmenetyksestä, kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta sekä pysyvästä haitasta. Oikeuskäytännössä taloudellisen vahingon osalta syrjintää kärsineelle on määrätty korvattavaksi muun muassa palkkasyrjinnän tapauksessa korkeamman ja niin sanotun normaalin palkan sekä syrjintää kokeneen alemman palkan erotus.  

Tämän lisäksi sopimusoikeudellisiin periaatteisiin perustuen syrjivät sopimusehdot ovat mitättömiä. Esimerkiksi työsopimuksen palkkaehto ei saa olla syrjintäkiellon vastainen. Palkkoja tulee verrata saman työnantajan muihin työntekijöihin, jotka tekevät samaa työtä tai työn arvo on muutoin sama. Tällöin huomioidaan kokonaispalkan lisäksi muut palkkauksen osa-alueet, kuten ylityökorvaukset, tulosperusteinen palkanosat, sairausajan palkka jne.

Työsyrjintä on myös säädetty rikoslain perusteella rikokseksi. Mikäli työnantaja työpaikasta ilmoittaessaan, työntekijää valittaessa tai työsuhteen aikana ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijan tai työntekijän epäedulliseen asemaan syrjivin perustein, voidaan tuomita työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen. Rikoslain syrjintäkiellon rikkominen voi lisäksi aiheuttaa kärsimyskorvauksen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]