Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan velvollisuus säilyttää työsopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimuksessa työnantaja ja työntekijä sopivat keskenään työsuhteen kannalta merkittävistä asioista. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti, sillä ristiriitatilanteessa työsuhteen olemassaolo on helpointa todistaa kirjallisella aineistolla. Laeissa on määritelty tarkkoja aikamääreitä sille, kauanko työnantajan on säilytettävä tiettyjä liiketoimintaansa ja esimerkiksi työsuhteisiin liittyviä asiakirjoja. Varsinaista säännöstä sille, kauanko itse työsopimusta pitäisi säilyttää, ei sitävastoin ole lakiin kirjattu. Sen sijaan muista lain sisältämistä säännöksistä voidaan päätellä, että järkevä työnantaja säilyttää myös työsopimuksia senkin ajankohdan jälkeen, kun työntekijä on päättänyt työntekonsa esimerkiksi irtisanoutumisen kautta. 

Lain mukaan työnantajan on annettava työntekijälle pyynnöstä työtodistus 10 vuoden sisällä työsuhteen päättymisestä. Edellämainitusta ei ole poikkeuksia, vaan säännös on ehdoton, eli työtodistus tulee työntekijälle antaa aina kun hän sitä itse pyytää. Mikäli työsuhteen päättymisestä sitävastoin on yli 10-vuotta, ei työnantajan velvollisuus olekaan enää niin ehdoton, vaan todistus tulee antaa vain jos siitä ei aiheudu työnantajalle kohtuutonta haittaa. Näin ollen työantajan tulisi säilyttää myös työsopimusta ainakin mainitun 10 vuoden ajan, jotta työnantaja pystyy täyttämään lakiin kirjatun velvollisuutensa työtodistuksen kirjoittamisesta.

Vastaavaa työsopimuksen säilyttämisvelvoitetta ei työntekijällä itsellään ole, mutta oman oikeussuojansa turvaamiseksi on myös itse työntekijän hyvä säilyttää työsuhteeseen liittyviä dokumentteja vähintään työsuhteensa keston ajan. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]