Minilex - Lakipuhelin

Syrjinnän kieltävä lainsäädäntö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syrjinnän kiellon peruste löytyy perustuslaista ja kansainvälisistä sopimuksista. Perustuslain yhdenvertaisuutta käsittelevä pykälä säätää, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Syrjinnästä säädetään kuitenkin tarkemmin monissa eri laeissa. Huomionarvoisia lakeja syrjintään liittyen ovat ensinnäkin yhdenvertaisuuslaki, laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta sekä rikoslaki. Yhdenvertaisuuslain mukaan työnantajan on muun muassa arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikalla ja työpaikan tarpeet huomioon ottaen kehitettävä työoloja. Yhdenvertaisuuslaki kieltää epäsuoran ja suoran syrjinnän sekä syrjivän työpaikkailmoittelun. Naisten ja miesten tasa-arvosta annetun lain eli tasa-arvolain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuvaa syrjintää ja parantaa sukupuolten välistä tasa-arvoa erityisesti työelämässä. Rikoslaki sen sijaan sisältää sekä yleisen syrjintäkiellon että syrjinnän kiellon työelämässä. Työsyrjintä on rikoslain mukaan rangaistavaa.

Erityisesti työ- ja virkasuhteisiin liittyen on olemassa myös paljon lainsäädäntöä, joka kieltää syrjinnän. Työsopimuslaki, valtion virkamieslaki ja laki kunnallisesta viranhaltijasta kieltävät kaikki omalta osaltaan syrjinnän työsuhteessa. Työsopimuslaki säätää muun muassa, että työntekijöitä on kohdeltava tasapuolisesti ja kiellettyjen irtisanomisperusteiden osalta laki kieltää yhdenvertaisuutta loukkaavien syiden käytön, kuten poliittisten ja uskonnollisten mielipiteiden omaamisen. Valtion virkamieslaki ja laki kunnallisesta viranhaltijasta sisältää työsopimuslain kanssa vastaavia syrjintäkieltoja ja viittauksia yhdenvertaisuuslakiin sekä tasa-arvolakiin.

Edellä mainitut lait muodostavat jokseenkin olennaisen osan työelämään liittyvästä syrjintälainsäädännöstä. Yhdenvertaisuuteen ja syrjintään liittyy kuitenkin laaja joukko lainsäädäntöä ja ohjeistuksia, joita ei tässä artikkelissa voida kokonaisuudessaan käsitellä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]