Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan velvollisuudet lomautuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijä voidaan lomauttaa kahdella perusteella; Yrityksen tuotannollisista ja taloudellisista syistä ja myöskin niissä tapauksissa, joissa työnantajan mahdollisuus tarjota työtä on tilapäisesti merkittävästi huonontunut. Molemmissa tapauksissa työnantajan on mahdollisuuksien mukaan tarjottava työntekijöilleen koulutusta tai vaihtoehtoisia tehtäviä, mutta mikäli näihin ei ole mahdollisuutta, voidaan työntekijä lomauttaa. Työsuhde ei lakkaa lomautuksen aikana, jonka takia myöskin työnantajalla säilyy tiettyjä velvoitteita työntekijöitään kohtaan myös lomautuksen aikana ja myöskin ennen sitä.

Mikäli lomautustarve kohdistuu yritykseen, jossa on säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, tulee lomautuksia harkittaessa noudattaa laista johdettavia yhteistoimintavelvoitteita. Ensinnäkin työnantajan harkitessa yhden tai useamman työntekijän lomauttamista työnantajan on annettava kirjallinen neuvotteluesitys yhteistoimintaneuvottelujen (YT- neuvottelujen) aloittamiseksi. Tämä tulee tehdä vähintään viisi päivää ennen neuvottelujen aloittamista. Lomauttamista käsitellään työnantajan ja henkilöstöryhmän edustajien kesken. Jos harkitut lomauttamiset kohdistuvat alle kymmeneen työntekijään taikka enintään 90 päivää kestävät lomauttamiset kohdistuvat vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty 14 päivän ajanjaksona. Neuvotteluja on käytä vähintään kuusi viikkoa, mikäli 90 päivää pidemmät lomauttamiset kohdistuvat vähintään kymmeneen työntekijään. Mikäli työnantaja lomauttaa työntekijän jättäen tahallisesti tai huolimattomuudesta noudattamatta lain säännöksiä, voidaan hänet määrätä maksamaan lomautetulle työntekijälle enintään 30 000 euron suuruinen hyvitys. 

Mikäli lomautustarve kohdistuu alle kahdenkymmenen työntekijän yritykseen, on työnantajan tehtävä ennakkoselvitys, joka voidaan toteuttaa joko suullisesti tai kirjallisesti. Ennakkoselvitysvelvollisuuteen sisältyy se, että työnantajan tulisi ottaa selkoa lomautuksen laajuudesta, toteuttamistavasta, perusteista sekä kestosta ja mahdollisesta alkamisajankohdasta. Selvityksen antamisen jälkeen ennen lomautusilmoitusta työnantajan on varattava työntekijöille tai heidän edustajilleen tilaisuus tulla kuulluksi annetusta selvityksestä. 

Työnantajan on ilmoitettava lomauttamisesta työntekijälle henkilökohtaisesti viimeistään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. 

Työnantajalla on velvollisuus antaa lomautustodistus. Todistusta ei kuitenkaan ole velvollisuuta ilman työntekijän erillistä pyyntöä tehdä, mutta työntekijän pyytäessä se on työntekijälle annettava, ellei aikaisemmin ole annettu kirjallista lomautusilmoitusta, josta samat seikat kävisivät ilmi. Lomautustodistuksesta tulisi tulla ilmi lomautuksen (arvioitu) kesto, lomautuksen syy sekä lomautuksen alkamisajankohta. 

Mikäli lomautuksen aikana työnantajalla tulee tarjottavaksi työtä työntekijöilleen tai yksittäiselle työntekijälle, tulee työtä lähtökohtaisesti tarjota lomautetulle tehtäväksi. Työnantaja ei siis saa hankkia tehtävää hoitamaan hankkia uutta työntekijää, mikäli lomautetuissa työntekijöissä on sellainen henkilö, joka tehtävän voisi hoitaa. Kuitenkaan mikäli yrityksessä ei avaudu tai ole avautumassa lomautetulle sopivaa työtehtävää, ei työnantajan velvollisuus ole lomautetun tietoihin ja taitoihin soveltuvaa työtehtävää luoda.

Mikäli lomautukseen ja työnantajan velvollisuuksiin liittyen herää lisäkysymyksiä, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]