Minilex - Lakipuhelin

Työsopimuslaki syrjintäkielto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syrjinnällä tarkoitetaan henkilön asettamista eri asemaan ilman laillista perustetta. Työnantajaa velvoittavasta syrjintäkiellosta ja tasapuolisen kohtelun vaatimuksesta säädetään työsopimuslaissa. Tämän lisäksi syrjintäkiellosta työelämässä säädetään yhdenvertaisuus-, tasa-arvo- ja rikoslaissa. Tasa-arvolaissa säädetään sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellosta ja muut syrjimisen perusteet sisältyvät yhdenvertaisuuslakiin. Tämän lisäksi rikoslaissa on myös kriminalisoitu työsyrjintä ja kiskonnantapainen työsyrjintä

Työsopimuslain mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Lainkohta asettaa työnantajalle velvollisuuden työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta. Tasapuolisessa kohtelussa ei ole vielä varsinaisesti kyse syrjintäkiellosta, koska se ei edellytä minkään syrjintäperusteen olemassaoloa. Se kuitenkin asettaa työnantajalle velvoitteen toimia johdonmukaisesti työntekijöitään kohtaan.

Työsopimuslain syrjintäkieltoa koskevassa lainkohdassa säädetään määräaikaisten ja osa-aikaisten työntekijöiden syrjintäkiellosta. Sen mukaan määräaikaisissa ja osa-aikaisissa työsuhteissa ei saa pelkästään työsopimuksen kestoajan tai työajan pituuden vuoksi soveltaa epäedullisempia työehtoja kuin muissa työsuhteissa, ellei se ole perusteltua asiallisista syistä. Näin ollen määräaikaisissa ja osa-aikaisissa työsuhteissa olevien työehtoja on verrattava toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa työskenteleviin, jolloin selviää, onko epäedullisempia työehtoja sovellettu. Pelkästään se, että epäedullisempia työehtoja on sovellettu ei vielä tarkoita sitä, että kyse olisi syrjinnästä. Tämä johtuu siitä, että epäedullisempia työehtoja voi soveltaa, jos se on perusteltua asiallisesta syystä. Asiallisia syitä ovat esimerkiksi se, että eroava kohtelu johtuu työtehtävien laadusta tai työntekijän asemasta.

Yhdenvartaisuuslain mukaista syrjinnän kieltoa sovelletaan työsuhteeseen laaja-alaisesti. Se kieltää syrjinnän työhönotossa, työsuhteen aikana, sekä syrjinnästä johtuvat työsuhteen päättämiset. Näin ollen ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Työnantaja ei saa avoimesta työpaikasta, virasta tai tehtävästä ilmoittaessaan oikeudettomasti edellyttää hakijoilta edellä lueteltuja henkilöön liittyviä ominaisuuksia tai seikkoja.

Tasa-arvolain mukaan syrjintä sukupuolen perusteella on kielletty. Sen kieltää syrjinnän sukupuolen, raskauden, synnytyksen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella.

Syrjintä työelämässä voi johtaa myös rikosoikeudelliseen seuraamukseen. Rikoslain työsyrjintää koskevan lainkohdan mukaan työnantaja tai tämän edustaja voidaan tuomita työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Jos haluat tietää lisää työsopimuslain syrjintäkiellosta, voit ottaa yhteyttä lakipuhelimeen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]