Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan keskeiset velvollisuudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalle syntyy työsopimuksen allekirjoittamisella tiettyjä velvollisuuksia, joita hänen tulee noudattaa suhteessa työntekijöihinsä. Osa velvollisuuksista on työpaikalla yleisesti voimassa työsuhteiden ulkopuolellakin.

Työnantajan velvollisuuksista on säädetty laissa. Työnantajan on kaikin puolin edistettävä suhteitaan työntekijöihin samoin kuin työntekijöiden keskinäisiä suhteita. Tämä on melko yleisen tason säännös, mutta tärkeimmin kyseinen velvoite ilmenee työilmapiiristä huolehtimisella ja varmistumalla siitä, ettei työpaikalla tapahdu syrjintää missään muodossa. Työnantajan on lisäksi huolehdittava siitä, että työntekijä voi suoriutua työstään myös yrityksen toimintaa, tehtävää työtä tai työmenetelmiä muutettaessa tai kehitettäessä. Tätä työnantaja voi edistää tarjoamalla riittävän perehdytyksen ja koulutusta työntekijöille työolosuhteiden muuttuessa. Työnantajan on pyrittävä myös edistämään työntekijän mahdollisuuksia kehittyä kykyjensä mukaan työurallaan etenemiseksi.

Lain mukaan työnantajan velvollisuuksiin kuuluu kohdella työntekijöitä tasapuolisesti. Tasapuolisesta kohtelusta poikkeaminen on mahdollista vain, jos siitä poikkeaminen on työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Syrjivätoiminta, joka loukkaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa tai tapahtuu suoraan henkilöön liittyvän ominaisuuden perusteella, on kiellettyä. Lisäksi määräaikaisia ja osa-aikaisia työsuhteita tulee kohdella samoin perustein kuin vakituisia työsuhteita.

Työnantajan tulee huolehtia työpaikan työturvallisuudesta ja mahdollisuuksien mukaan suojella työntekijöitä tapaturmilta ja terveydellisiltä vaaroilta.

Yksi tärkeimmistä työnantajan velvollisuuksista on palkan maksaminen työntekijöille sopimuksen mukaisesti tehdystä työstä. Palkanmaksussa tulee noudattaa tehdyn työsopimuksen määräyksiä kuten myös työehtosopimuksen määräyksiä vähimmäispalkoista ja muista palkanmaksua koskevista täsmennyksistä. Jos palkan määrästä ei ole tarkasti sovittu, tulee työntekijälle maksaa tavanomainen ja kohtuullinen palkka. Jos työnantaja ei suorita palkkaa ajallaan tai muuten palkanmaksussa ilmenee ongelmia, on tämä usein työntekijän näkökulmasta peruste irtisanoa tai jopa purkaa työsopimus välittömästi.

Jos työnantajan luona työskentelee osa-aikaisia työntekijöitä, on työnantajalla velvollisuus tarjota heille lisätehtäviä, jos työnantaja tarvitsee lisää työntekijöitä ja tehtävät ovat sellaisia, jotka sopivat osa-aikaisesti työskenteleville. Myös jos työntekijät voidaan koulutuksen kautta sijoittaa tällaisiin tehtäviin, tulee työnantajan tarjota heille koulutusta.

Viimeiseksi työnantajan on ilmoitettava vapautuvista työpaikoistaan yrityksessä tai työpaikalla varmistaakseen, että myös osa-aikaisilla ja määräaikaisilla työntekijöillä on samat mahdollisuudet hakeutua näihin työpaikkoihin kuin vakituisilla tai kokoaikaisilla työntekijöillä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]