Minilex - Lakipuhelin

Seuraamukset syrjintäkiellon loukkaamisesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantaja ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa työntekijöitä eri asemaan. Työnantajan on myös kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Ensimmäisenä velvollisuutena työnantajalla on syrjintäepäilyjen tilanteessa antaa selvitys menettelystään syrjinnän kohteeksi joutuneelle työnhakijalle tai työntekijälle. Selvityksellä pyritään selvittämään työnantajan perusteita sille asialle, joka koetaan syrjiväksi. Käytännössä näitä tilanteita voivat olla esimerkiksi työntekijän valinta, menettely työssä ja palkkauksen erilaisuus. Syrjintäepäilyjen tilanteissa on hyvä olla yhteydessä lakimieheen.

Jos syrjinnän todetaan tapahtuneen työhönotossa, palkkauksessa, työtehtävien jaossa, irtisanoessa tai lomauttaessa, taikka irtisanoessa työntekijän suorittamien vastatoimien vuoksi, on työnantajan maksettava hyvitys. Myös silloin, jos työnantaja on laiminlyönyt velvollisuutensa häirinnän poistamiseksi, tulee työnantajan suorittaa hyvitys.

Eri asemaan asettamisesta sukupuolen perusteella työnantaja voi joutua maksamaan syrjitylle vahingonkorvausta. Vahingonkorvausta voidaan vaatia myös hyvityksen lisäksi. Työntekijän syrjinnästä työnantaja tai tämän edustaja voi joutua myös rikosoikeudelliseen vastuuseen. Rangaistukseksi työntekijän syrjinnästä on määrätty sakkoa tai vankeusrangaistusta enintään kuudeksi kuukaudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]