Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan velvollisuus seurata työaikaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työaikakirjanpidon tärkeänä tarkoituksena on osoittaa, että tehdyt työtunnit eivät ylitä laissa säädettyä enimmäistyöaikaa ja ovat muutenkin lain mukaisia. Kirjanpidon avulla on myös yksinkertaisinta näyttää toteen, että tehdystä työstä on maksettu työntekijälle oikeansuuruinen korvaus. Velvollisuus seurata työaikaa kuuluu työnantajalle. Tämän tehtävänä on kirjata erikseen jokaisen työntekijän tekemät työtunnit ja niistä maksetut palkat.

Työnantajalla on kaksi vaihtoehtoista tapaa konkreettisesti seurata työaikaa. Hän voi ensinnäkin kirjata säännöllisen työajan työtuntien lisäksi erikseen mahdolliset lisä-, yli-, hätä- ja sunnuntaityötunnit ja kaikista työtunneista maksetut korvaukset. Vaihtoehtoisesti tämän on mahdollista merkitä kaikki työntekijän tekemät työtunnit, mukaan lukien lisätyötunnit, ja näiden ohella erikseen yli-, hätä- ja sunnuntaityötunnit sekä niistä suoritetut korotusosat. Näin ollen ainoastaan lisätyötunnit on mahdollista kirjata säännöllisen työajan työtuntien yhteyteen tai niistä erikseen. Lisätyötunnit tarkoittavat sovitun työajan ylittäviä tunteja, jotka ovat kuitenkin alle lainmukaisia enimmäistyötunteja.

Johtamisluonteisen työn kohdalla kirjanpitoon on mahdollista merkitä arvioitu lisä- yli- ja sunnuntaityön määrä kuukaudessa, jos tilanteessa on sovittu, että kyseiset korvaukset maksetaan vain kerran kuukaudessa. Samoin voidaan sopia ja menetellä niin sanotun aloittamis- ja lopettamistyön osalta. Tällaisella työllä tarkoitetaan muun muassa sellaista vuorotyötä, jossa tietojen vaihtaminen on välttämätöntä työvuorojen vaihtuessa.

Työnantajalla on velvollisuus säilyttää laatimaansa työaikakirjanpitoa ja työntekijällä on pyynnöstä oikeus saada kirjallinen selvitys työaikakirjanpidon häntä koskevista merkinnöistä. Säilyttäminen ei kuitenkaan ole tarpeen sen jälkeen, kun kaksi vuotta on kulunut sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana oikeus korvaukseen on syntynyt. Tällöin päättyy myös työntekijän mahdollisuus nostaa kanne korvauksesta. Korvaus tarkoittaa yleensä rahamääräistä korvausta eli palkkaa, mutta se voi viitata myös lomakorvaukseen.  

Työsuojelutarkastaja saattaa vaatia työaikakirjanpitoa nähtäväkseen. Tällöin työnantajan on pystyttävä näyttämään kyseinen asiakirja tarkastajalle. Riskinä työaikakirjanpidon laiminlyömisestä, väärin pitämisestä, muuttamisesta, kätkemisestä tai hävittämisestä on rikosoikeudellisen vastuun syntyminen. Työnantaja voidaan tällöin tuomita työaikasuojelurikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]