Minilex - Lakipuhelin

Työtehtävien muuttaminen yksipuolisesti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhteen sisällä työnantajalle kuuluu niin sanottu työnjohto-oikeus, toisin sanoen direktio-oikeus. Tähän työnjohto-oikeuteen kuuluu työnantajan valta järjestellä töitä ja työmenetelmiä.  Työnjohto-oikeuden kautta työnantaja voi määrätä siitä, mitä työtehtäviä työntekijä tekee, milloin ja miten nämä tehtävät suoritetaan. Täten työnjohto-oikeuteen sisältyy myös tietynlainen oikeus yksipuolisesti muuttaa työntekijän työtehtäviä.

Työnantajan oikeuteen muuttaa työntekijän työtehtäviä yksipuolisesti vaikuttaa se, miten työtehtävistä on työsopimuksessa sovittu. Laajasti määritellyt työtehtävät antavat työnantajalle valtaa päättää työtehtävistä myöhemmin työsuhteen aikana. Jos työsopimuksessa on työtehtäviksi määritelty esimerkiksi ”yleiset toimistotyötehtävät”, voi työnantaja määrätä työntekijän suorittamaan lähes kaikenlaisia tehtäviä, joiden katsotaan kuuluvan toimistotyöhön.

Työnantajan valtaa muuttaa työtehtäviä yksipuolisesti puolestaan kaventaa se, että ne on tarkasti etukäteen määritelty työsopimuksessa. Jos työntekijän työtehtäviksi on sovittu ”taloushallinnon tehtävät”, on työntekijä velvollinen suorittamaan pääsääntöisesti vain tällaisia tehtäviä. Silloin työntekijän siirtäminen esimerkiksi asiakaspalveluun ei onnistu yhtä helposti kuin määrittelyllä ”yleiset toimistotyötehtävät”.

Laajimmin työnantajan valtaa määrätä työntekijän työtehtävistä yksipuolisesti lisää se, jos työntekijä sitoutuu työsopimuksessa tekemään ”tarpeen vaatiessa myös muita työnantajan määräämiä tehtäviä”. Tällöin työnantajan yksipuolinen työnjohto-oikeus ulottuu hyvin laajalle, mikä mahdollistaa työntekijän siirtämisen täysin erilaisiin tehtäviin tai jopa työalalle, esimerkiksi insinöörin siirron väliaikaisesti siivoustehtäviin. Tällaisiin lausekkeisiin sitoutuessa kannattaakin olla tietoinen lausekkeen merkityksestä.

Olennaiset työtehtävien muutokset eivät ole mahdollisia pelkän työnjohto-oikeuden kautta. Siten työntekijän työtehtävien muuttaminen yksipuolisesti on mahdollista usein vain väliaikaisesti. Työntekijällä ei ole yleensä oikeutta kieltäytyä tällaisista vähäisistä ja tilapäisistä työtehtävien muutoksista, sillä ne kuuluvat työnantajan työnjohto-oikeuden alaan.  Perusteettomasta kieltäytymisestä voi seurata työntekijälle haitallisia seuraamuksia, pahimmassa tapauksessa jopa irtisanomisperusteen syntyminen.

Työelämässä tulee usein vastaan tilanteita, jolloin työtehtävien muuttaminen on tarpeen syystä tai toisesta. Työnantajan tekemä yksipuolinen työtehtävien muutos edellyttää kuitenkin asiallisia perusteita. Tämän vuoksi kysymysten herätessä ja oikeuksienne varmistamiseksi kannattaa asia varmistaa lakimiehiltämme.

 

Yhteenveto

 

  • Työnantajalla on työsuhteessa työnjohto-oikeus, jonka mukaan hän voi järjestellä töitä ja työmenetelmiä, sekä määrätä mitä työtehtäviä ja miten ja milloin ne tehdään. 
  • Työnantajalla on tietynlainen yksipuolinen oikeus muuttaa työtehtäviä. 
  • Työtehtävien muutos edellyttää asiallisia perusteita. 
  • Yksipuolinen muutosoikeus riippuu siitä, miten työtehtävistä on työsopimuksessa sovittu. 
  • Jos työtehtävät on sovittu yksityiskohtaisesti, on työnantajan yksipuolinen muutosoikeus rajatumpi, kuin silloin kun työtehtävät on märitelty laajemmilla termeillä. 
  • Työnantajan yksipuolinen työnjohto-oikeus ulottuu hyvin laajalle, mikäli työntekijä sitoutuu työsopimuksessa tekemään ”tarpeen vaatiessa myös muita työnantajan määräämiä tehtäviä”. 
  • Yksipuolisesti työtehtävien muuttaminen on mahdollista usein vain väliaikaisesti, eikä pelkkä työnjohto-oikeus anna työnantajalle oikeuksia olennaisille työtehtävän muutoksille. 
  • Työntekijällä ei pääsääntöisesti ole oikeutta kieltäytyä vähäisistä ja tilapäisistä työtehtävien muutoksista.
  • Kieltäytymisellä voi olla haitallisia seuraamuksia ja se voi jopa synnyttää irtisanomisperusteen. 

 

Summary in English

 

  • In the employment relationship, the employer has the right to manage work, according to which he can organize work and work methods, as well as determine what work tasks and how and when they are done.
  • The employer has a certain kind of unilateral right to change work tasks.
  • A change in work duties requires factual grounds.
  • The unilateral right to change depends on how the work tasks are agreed in the employment contract.
  • If the tasks have been agreed in detail, the employer's unilateral right to change is more limited than when the tasks have been defined in broader terms.
  • The employer's unilateral work management right extends very widely, if the employee undertakes in the employment contract to "also perform other tasks assigned by the employer if necessary".
  • Unilaterally changing tasks is often only possible temporarily, and the right to manage work alone does not give the employer rights to essential changes in work tasks.
  • As a general rule, the employee does not have the right to refuse minor and temporary work changes.
  • Refusal can have harmful sanctions and can even give rise to grounds for dismissal.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]