Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan velvollisuudet työsuojelussa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalla on päävastuu työsuojelun toteuttamisesta. Työsuojeluun liittyviin velvollisuuksiin voidaan katsoa sisältyvän työympäristön ja työolosuhteiden parantaminen sekä työtapaturmien ja muiden terveyshaittojen ennaltaehkäiseminen ja torjunta. Velvollisuudet tähtäävät työntekijöiden työkyvyn turvaamiseen ja ylläpitoon. Toisaalta tavoitteena on myös turvata työntekijöiden perus- ja ihmisoikeuksia, kuten henkilön oikeutta fyysiseen ja henkiseen terveyteen.

Työnantajalle kuuluu työturvallisuuden yleinen huolehtimisvelvoite. Sen mukaan työnantajan vastuulla on huolehtia työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta töissä. Velvollisuuden täyttämiseksi työnantajan on käytettävä tarpeellisia toimenpiteitä. Tällainen toimenpide voi esimerkiksi tehdastyössä olla oikeanlaisten kuulosuojainten tai muiden henkilösuojainten valitseminen ja konkreettinen hankkiminen.

Ensisijaisesti työnantajan työsuojelutoimenpiteiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä vaara- ja haittatekijöiden syntyminen ylipäätään. Vasta jos vaaratekijät ovat jo syntyneet, eikä niitä ole enää mahdollista estää, nämä tekijät on mahdollisuuksien mukaan poistettava. Poistamisen osoittautuessa mahdottomaksi, on tekijät korvattava vähemmän haitallisilla.  Työsuojelutoimenpiteet on myös pyrittävä toteuttamaan kaikenkattavasti, eli siten, että ne vaikuttavat ennemmin yleisesti kuin yksilötasolla. Työnantajan on lisäksi oltava ajan tasalla uusimmasta tekniikasta valitessaan ja mitoittaessaan työsuojelutoimenpiteitä.

Työnantajan velvollisuutena on laatia konkreettinen työsuojelun toimintaohjelma. Ohjelman tarkoituksena on ilmaista työolojen kehittämistarpeet ja työympäristöön kuuluvien tekijöiden vaikutukset. Myös selvityksen laatiminen työn vaaroista ja niiden arvioinnista kuuluu työnantajan vastuulle. Työnantaja voi selvittää työn haitta- ja vaaratekijät itse tai käyttää siihen pätevää ulkopuolista asiantuntijaa.

Työsuojeluvelvollisuudet on otettava vakavasti, sillä työnantajan rikkomuksesta voi seurata rikosoikeudellinen vastuu. Työturvallisuusrikkomuksesta tuomitseminen edellyttää laiminlyönnin lisäksi työnantajan tahallisuutta tai huolimattomuutta. Rangaistuksena on sakkoa, ellei tietystä rikkomuksesta ole säädetty ankarampaa rangaistusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]