Minilex - Lakipuhelin

Syrjintäkielto ja tasapuolinen kohtelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantaja ei lähtökohtaisesti saa kohdella työntekijöitä eriarvoisesti, eikä syrjiä ketään sukupuolen tai muun ominaisuuden perusteella. Tasapuolinen kohtelu ja syrjintäkielto kuuluvat työnantajan velvollisuuksiin, joilla turvataan työntekijöiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen työpaikalla. Työpaikka on keskeinen osa yksilön peruselinympäristöä, joten perus- ja ihmisoikeuksien erityinen suojeleminen tällä alueella on perusteltua.

Työnantaja voi poiketa tasapuolisen kohtelun vaatimuksesta, jos siihen on työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltu syy. Jos työntekijä on esimerkiksi ollut työnantajan palveluksessa pidempään kuin toinen työntekijä, saa työnantaja maksaa pidemmässä työsuhteessa olleelle suurempaa palkkaa tämän aseman perusteella. Myös keskenään eri työtehtäviä hoitaville henkilöille voidaan maksaa erisuuruista palkkaa ilman, että työnantajan katsottaisiin rikkovan tasapuolisen kohtelun velvollisuutta.

Työsuhteen kestoaika ei kuitenkaan sellaisenaan ole perusteltu syy kohdella määräaikaisessa työsuhteessa olevia huonommin kuin muita työntekijöitä. Asiallinen syy voi vain poikkeuksellisesti oikeuttaa erilaisen kohtelun työsuhteen keston perusteella. Samat periaatteet koskevat erilaista kohtelua työajan pituuden perusteella. Näin ollen työnantaja ei saa soveltaa normaalia epäedullisempia työehtoja osa-aikaisiin työsuhteisiin ilman asiallisia syitä.

Syrjintäkiellon mukaisesti työnantaja ei saa syrjiä ketään työntekijää esimerkiksi sukupuolen, iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, mielipiteen, perhesuhteiden, terveydentilan tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Syrjintä on kielletty periaatteessa kaikkien henkilöön liittyvien syiden perusteella. Myös häirintä ja työnantajan antama ohje tai käsky syrjiä jotakuta ovat kiellettyjä. Syrjinnäksi katsotaan myös tilanne, jossa työnantaja ei suostu tekemään kohtuullisia mukautuksia työympäristöön esimerkiksi vammaisen työntekijän työskentelymahdollisuuksien järjestämiseksi. 

Joskus jonkin työn laatu sekä sen ratkaisevat ja todelliset vaatimukset voivat oikeuttaa erilaisen kohtelun työsuhteessa ja työhön otettaessa. Edellytyksenä on myös, että erilainen kohtelu ei ole suhteetonta oikeutettuun tavoitteeseen pääsemiseksi. Esimerkiksi tiettyyn rooliin voidaan edellytysten täyttyessä palkata vain mies- tai naisnäyttelijä taikka tietyn ikäinen näyttelijä ilman, että kyse olisi työhönottoon liittyvästä syrjinnästä. Periaatteessa syrjinnän kielto nimittäin estää sen, että työnantaja voisi edellyttää hakijalta tiettyä henkilöön liittyvää ominaisuutta työpaikan hakuilmoituksessa.

Toisinaan myös henkilön ikään tai asuinpaikkaan liittyvä erilainen kohtelu työssä voi olla oikeutettua. Tällöinkin edellytetään, että erilainen kohtelu perustuu tiettyyn tavoitteeseen. Syrjintäkieltoon ja tasapuoliseen kohteluun työnantajan velvollisuuksina liittyy paljon oikeuskäytäntöä. Lakimies voi auttaa selvittämään, voiko yksittäistapauksessa olla kyse sellaisesta työntekijää kohdanneesta syrjivästä tai epätasa-arvoisesta kohtelusta, joka oikeuttaa vahingonkorvauksen saamiseen työnantajalta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]