Minilex - Lakipuhelin

Syrjintä kielto EU:ssa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Euroopan unionin oikeus kieltää syrjinnän monen eri lähteen perusteella. Muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa taataan yhdenvertainen kohtelu muiden yleissopimuksessa tunnustettujen oikeuksien nauttimisessa ja kielletään syrjintä. Euroopan ihmisoikeussopimus sisältää myös pöytäkirjan, jossa syrjintäkiellon soveltamisalaa on laajennettu ja yhdenvertainen kohtelu taataan kaikkien oikeuksien osalta, mukaan lukien kansallinen lainsäädäntö.

Unioni on antanut direktiivin vuonna 2000 yhdenvertaiseen kohteluun ja syrjintään liittyen. Direktiivi koskee yhdenvertaista kohtelua työssä ja kieltää syrjinnän sukupuolisen suuntautumisen, uskonnon, iän ja vammaisuuden perusteella. Vuonna 2006 annettu direktiivi kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän ja häirinnän. Edellä mainitun lisäksi Euroopan unionin perusoikeuskirja sisältää sääntelyä syrjintään liittyen. Perusoikeuskirja kieltää kaikenlaisen syrjinnän laajasti, muun muassa jo edellä mainituin perustein. Perusoikeuskirja takaa myös sen, että yksityishenkilöt voivat kannella kansallisesta lainsäädännöstä tai EU-lainsäädännöstä, jos he katsovat, että lainsäädännössä ei ole noudatettu perusoikeuskirjan periaatteita.

Yleisesti ottaen lainsäädäntö kieltää kaiken välittömän ja välillisen syrjinnän. Välittömän syrjinnän kielto tarkoittaa sitä, että samassa tilanteessa olevia henkilöitä ei saa kohdella eri tavalla henkilöön liittyvän perusteen vuoksi. Tämä kieltää kaiken epäedullisen kohtelun henkilöön liittyvällä perusteella.  Välillisellä syrjinnällä tarkoitetaan sen sijaan sitä, että eri tilanteissa olevia henkilöitä olisi kohdeltava eri tavoin, silloin kun se voisi olla tarpeen. Välillistä syrjintää voi olla huomattavasti vaikeampi todentaa. Välillinen syrjintä voi kuitenkin tulla kyseeseen tilanteessa, jossa sanamuodoltaan neutraali säännös aiheuttaa jollekin ryhmälle suhteetonta haittaa.

Eräänä seikkana unionin lainsäädäntö on käsitellyt niin sanottua positiivista erityiskohtelua. Yleisesti on katsottu, että esimerkiksi direktiivit eivät estä toteuttamasta miesten ja naisten yhtäläisiä mahdollisuuksia edistäviä toimenpiteitä työssä. Toisin sanoen sukupuolten erilainen kohtelu esimerkiksi työnsaannin ja työhön valmistavan koulutuksen osalta ei ole syrjintää, jos esimerkiksi työtehtävien luonteen vuoksi tietty sukupuoleen liittyvä ominaisuus on todellinen ja ratkaisevasti liittyy työhön. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]