Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan vastuu työhyvinvoinnista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalla on työturvallisuuslain nojalla yleinen huolehtimisvelvollisuus pitää huolta työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan onkin otettava huomioon työn ja työolosuhteiden lisäksi työntekijän henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten työntekijän työkokemus, ikä ja sukupuoli. Huolehtimisvelvoitteen ulkopuolelle jäävät epätavalliset ja ennalta arvaamattomat olosuhteet, joihin työnantajalla ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa. Jos työantaja ei ole havainnut vaaratekijöitä selvittäessään kyseistä vaaraa, ei kyse ole kuitenkaan ennalta arvaamattomasta tilanteesta.  Työhyvinvointi kuuluu yleisen huolehtimisvelvoitteen piiriin ja on näin ollen osa työnantajan velvollisuuksia.

Työhyvinvointi työpaikalla on sekä työnantajan että työntekijöiden vastuulla. Heidän tulee ylläpitää ja kehittää työhyvinvointia yhdessä. Lähtökohtaisesti kuitenkin työyhteisön johdolla sekä esimiehillä on viimesijainen vastuu siitä, että työhyvinvoinnin ylläpitäminen ja kehittäminen toteutuvat. Usein myös työterveyslaitos on mukana työhyvinvoinnin ylläpidossa ja kehittämisessä. 

Ongelmallista on tietenkin arvioida työhyvinvoinnin toteutumista yksittäistapauksissa ja sitä, milloin työnantaja on täyttänyt velvoitteensa. Yksilöillä on tapana kokea asiat hyvin eri tavoin, ja tämä luonnollisesti vaikeuttaa työhyvinvoinnin arviointia. Ota yhteyttä lakimiehiimme ja kysy lisää. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]