Minilex - Lakipuhelin

Konkurssin vaikutus ulosottoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssin alkamisella on suora oikeusvaikutus ulosottoon. Konkurssimenettely on aina lähtökohtaisesti ensisijainen, minkä vuoksi ulosotto tulee kyseeseen vasta jälkitoimenpiteenä.

 

Konkurssi alkaa välittömästi silloin, kun tuomioistuin on päätöksessään ilmoittanut konkurssin alkamisen ajankohdan. Konkurssi on luonteeltaan yleistäytäntöönpanoa, kun taas ulosotto on erillistäytäntöönpanoa. Tästä syystä konkurssi syrjäyttää aina ulosoton alkaessaan. Kun konkurssi alkaa, konkurssipesään kuuluvaan omaisuuteen ei saa enää kohdistaa ulosottotoimenpiteitä. Jos konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta on ulosmitattu ennen konkurssin alkamista, on ulosmittaus keskeytettävä ja jo ulosmitattu omaisuus on palautettava konkurssipesään. Konkurssin syrjäyttävä vaikutus koskee myös turvaamistoimia saatavien perimiseksi eli takavarikkoa.

 

Konkurssipesällä on kuitenkin oikeus vaatia ulosmittauksen jatkamista pesän lukuun. Jos ulosottoasia on jo vireillä konkurssin alkaessa, ulosottoasia pysyy vireillä kuuden kuukauden pituisen ajan. Jos konkurssi raukeaa, voidaan toimittaa ulosotto.

 

Konkurssin alettua ei saa nostaa kannetta, jonka tarkoituksena on saada konkurssisaatavaa koskeva täytäntöönpanoperuste konkurssipesää vastaan. Poikkeus tästä kiellosta on panttivelkojan nostama kanne saatavan perimiseksi. 

 

Konkurssin alkaminen siis estää uuden ulosottoasian vireille tulemisen ja keskeyttää jo käynnissä olevan ulosmittauksen. On kuitenkin syytä muistaa, että konkurssin alkaessa vireillä ollut ulosottoasia pysyy vireillä puoli vuotta, minkä vuoksi konkurssin raukeaminen saattaa johtaa ulosmittauksen toimittamiseen. Jos konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta on ulosmitattu ennen konkurssin alkamista, täytäntöönpano on keskeytettävä ja ulosmitattu omaisuus on luovutettava konkurssipesälle. Konkurssipesä voi kuitenkin vaatia täytäntöönpanon jatkamista konkurssipesän lukuun. 

 

Kun konkurssi päättyy, pesänhoitajan on ilmoitettava tästä ulosottomiehelle. Ulosottomies voi tällöin ulosmitata sen velallisen omaisuuden, jota ei tarvita konkurssikustannusten ja muiden konkurssipesän velkojen maksamiseen. Lisäksi konkurssipesään kuuluvan omaisuuden ulosmittaus raukeaa silloin, kun omaisuus myydään.

 

Tarkempaa tietoa konkurssin ja ulosoton välisestä suhteesta voi kysyä soittamalla Minilexin lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]