Minilex - Lakipuhelin

Konkurssin vaikutus luottotietoihin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luottotiedot ovat tietoja, jotka kuvaavat yrityksen tai yksityishenkilön maksukykyä ja halukkuutta. Luottotiedot voivat myös muulla tavalla kuvata henkilön tai yrityksen kykyä vastata sitoumuksistaan. Luottotietoja käytetään luottoa myönnettäessä tai luottoa valvottaessa. Konkurssimenettelystä aiheutuu maksuhäiriömerkintä luottotietoihin heti, kun käräjäoikeus vahvistaa hakemuksen saapumisen käräjäoikeuteen. Luottotietomerkinnät vaihtelevat tapauksittain, jos kyse on oikeushenkilöstä tai luonnollisesta henkilöstä.

 

Konkurssin alkaessa luottotietomerkintä merkitään myös niin sanotulle protestilistalle. Protestilistaksi kutsutaan listaa, jossa julkaistaan yritysten toiminnasta aiheutuneet maksuhäiriömerkinnät. Protestilistalle merkitään muun muassa trattamerkinnät sekä muut mahdolliset velkomustuomiot. Yrityksen nimen löytymisellä protestilistalta, on erilaisia seuraamuksia. Näistä merkittävimpinä seuraamuksina pidetään sitä, että esimerkiksi yrityksen luotonsaanti ja luottokortin saaminen heikentyy.

 

Luottotietorekisteriin talletetaan konkurssia koskevina tietoina ne tiedot, jotka rekisteröidystä on talletettu konkurssi- ja yrityssaneerausrekisteriin. Rekisteriin merkitään ainakin tiedot konkurssihakemuksesta, tarkat tiedot velallisesta, hakijan tiedot ja tarkat tiedot konkurssiasian käsittelystä. Rekisteriin tulee myös merkitä pesänhoitajan selvitys konkurssin pääasiallisista syistä. Luottotietojen merkitsemisestä säännellään luottotietolaissa. Konkurssilaki ei siis itsessään sääntele luottotietomerkintöjä, vaan niin konkurssin sattuessa kuin myös esimerkiksi yksityishenkilön maksuhäiriömerkinnöissä sovelletaan siis luottotietolakia.

 

Luottotietorekisterin merkinnät eivät kuitenkaan säily ikuisesti. Luottotietorekisteriin merkityt konkurssiin liittyvät maksuhäiriötiedot on poistettava viiden vuoden kuluessa konkurssin alkamisesta. Jos kuitenkin konkurssihakemus on hylätty, hakemus on jätetty tutkimatta tai konkurssi on määrätty peruuntumaan, tiedot on poistettava kuukauden kuluessa siitä, kun konkurssi- ja yrityssaneerausrekisteristä on poistettu konkurssiasiaa koskevat tiedot. Tästäkin syystä voidaan todeta, että luottotietomerkinnät eivät ole lopullisia, mutta kuten on yleisesti tiedossa, maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat huomattavasti yrityksen tai yksityishenkilön toimintaa, jos tällaiseen tilanteeseen ajaudutaan.

 

Jos sinulla on lisäkysymyksiä esimerkiksi maksuhäiriömerkintöihin liittyen, lisätietoa tarjoavat Minilexin lakimiehet, lakipuhelin ja muut Minilexin artikkelit.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]