Minilex - Lakipuhelin

Työsopimuksen purkaminen työnantajan maksukyvyttömyyden vuoksi – KKO:1994:92

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Työsopimus
    Työsopimuksen purkaminen
    Vahingonkorvaus
    Sopimussuhteeseen perustuva vastuu

Tapauksessa oli kyse työntekijöille aiheutuneesta vahingosta työnantajan maksukyvyttömyyden vuoksi, ja työntekijöiden oikeudesta purkaa työsopimuksensa maksamattomien ja viivästyneiden palkkojen perusteella. Tapauksessa A ja B työskentelivät toistaiseksi voimassa olleissa työsuhteissa kommandiittiyhtiö X:n palveluksessa. C toimi yhtiön vastuunalaisena yhtiömiehenä. X Ky työnantajana laiminlöi toistuvasti A:n ja B:n palkanmaksun ajallaan. A ja B purkivat työsopimuksensa työnantajan palkanmaksun laiminlyönnin ja viivästymisen perusteella. Työttömäksi jääneille A:lle ja B:lle maksettiin palkkaturvaa, koska yhtiö todettiin maksukyvyttömäksi. Työvoimapiirin toimisto ei maksanut A:lle ja B:lle irtisanomisajan palkkaa vastaavia vahingonkorvauksia, koska yhtiö riitautti ne.

A ja B vaativat X Ky:n ja C:n velvoittamista yhteisvastuullisesti maksamaan heille vahingonkorvauksia. X Ky ja C myönsivät, että A:lla ja B:llä oli oikeus purkaa työsuhde, koska yhtiö ei ollut pystynyt maksamaan palkkaa ajallaan. Kyseessä ei kuitenkaan heidän kannan mukaan ollut työnantajan tahallinen tai huolimaton menettely, koska tilanne oli aiheutunut yhtiön maksukyvyttömyydestä. A:lla ja B:llä ei siten olisi oikeutta vahingonkorvauksiin. Kihlakunnanoikeus hylkäsi A:n ja B:n kanteen. Kihlakunnanoikeus katsoi, ettei kyse ollut yhtiön tahallisesta tai huolimattomasta menettelystä. Hovioikeus ei muuttanut kihlakunnanoikeuden ratkaisua.

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden ratkaisun ja velvoitti X Ky:n ja C:n yhteisvastuullisesti maksamaan A:lle ja B:lle vahingonkorvauksia. Korkein oikeus totesi ratkaisunsa perusteluissa, että X Ky ja yhtiön vastuunalainen yhtiömies C jättivät A:n ja B:n palkat maksamatta maksukyvyttömyytensä vuoksi. Kyseessä oli sopimusrikkomus, jonka perusteella A ja B purkivat työsopimuksensa.

Työnantaja on suhteessa työntekijöihin vastuussa palkan maksusta ja maksukyvystään. Maksukyvyttömyys ei yleensä vapauta työnantajaa velvoitteistaan, eikä tapauksessa X Ky:n maksukyvyttömyys vapauttanut yhtiötä palkanmaksuvelvollisuudestaan, joten työsopimusten purkaminen johtui yhtiön syystä sen rikkoessa velvoitteitaan. A:lla ja B:llä oli oikeus saada vahingonkorvauksia työnantajasta johtuneesta sopimussuhteen ennenaikaisesta päättymisestä. A:n ja B:n vahinko muodostui irtisanomisajan palkkojen määrästä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]