Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän lomauttaminen ja oikeus korvaukseen irtisanomisajan palkan menetyksestä – KKO:1999:45

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Lomauttaminen
    Irtisanomisajan palkka

Tapauksessa oli kyse työntekijän oikeudesta saada korvausta irtisanomisajan palkan menetyksestä irtisanottua työsopimuksensa lomauttamisen aikana, ja vuosiloman merkityksestä lomauttamiseen. Tapauksessa X Oy lomautti työntekijänsä A:n työn vähyyden vuoksi toistaiseksi. Lomautuksen aikana A jäi vuosilomalle kuukaudeksi ja hän sai myös vuosilomapalkan. Vajaan kahdeksan kuukauden jälkeen lomauttamisesta A irtisanoi itsensä. X Oy ei suostunut maksamaan A:lle korvausta irtisanomisajan palkan menetyksestä eikä lomakorvausta. Yhtiö totesi, ettei A:n lomautus ollut jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään työsopimuslain edellyttämää 200 kalenteripäivää, koska A oli osan lomautetusta ajasta vuosilomalla.

Käräjäoikeus velvoitti X Oy:n maksamaan A:lle irtisanomisajan palkan osan menetyksestä 40 731,36 markkaa ja lomakorvausta irtisanomisajalta 4 156,90 markkaa. Käräjäoikeuden mukaan 200 päivän laskemiseen ei vaikuttanut vuosiloman pitäminen. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua. Korkein oikeus ei puolestaan muuttanut hovioikeuden ratkaisun lopputulosta.

Korkein oikeus totesi ratkaisunsa perusteluissa, että työsopimuslain mukaisesti toistaiseksi lomautetulla työntekijällä on oikeus saada irtisanoutuessaan korvaus irtisanomisajan palkan tai sen osan menetyksestä vastaavasti kuin työnantaja irtisanoisi työsopimuksen, jos lomautus on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään 200 kalenteripäivää. Tarkoitus on kauan kestäneen lomautuksen aikana saattaa työntekijä samaan taloudelliseen asemaan riippumatta siitä, onko työsuhde päättynyt työntekijän itsensä irtisanouduttua vai työnantajan irtisanottua hänet taloudellisista tai tuotannollisista syistä.

Korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan 200 kalenteripäivän yhtäjaksoisuuden voi katkaista vain työjakso, eikä lomautuksen aikainen vuosiloma siten vaikuttanut lomautuksen yhtäjaksoisuuteen. Lisäksi korkein oikeus totesi, ettei lomauttamisen aikana pidetty vuosiloma myöskään keskeytä 200 kalenteripäivän laskemista. Vuosiloman antaminen työntekijälle perustuu työnantajan velvoitteisiin, eikä se merkitse työssäoloa tai työn tarjoamista. Vuosilomapäivät lasketaan vastaavasti kuin muut lomautuksen kestoon laskettavat kalenteripäivät. Tapauksessa A oli yhtäjaksoisesti 200 kalenteripäivää lomautettuna ennen kuin hän irtisanoi työsopimuksensa, vaikka hän oli pitänyt vuosiloman lomautuksen aikana.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]