Minilex - Lakipuhelin

Työsopimuksen purkaminen - KKO:1980-II-137

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Työsopimus
    Työsopimuksen lakkaaminen

Korkeimman oikeuden ratkaisussa 1980-II-137 oli kysymys työsopimuksen purkamisesta. Työnantaja oli tehnyt suullisen työsopimuksen työntekijän A kanssa. Työnantaja oli kolme päivää myöhemmin purkanut sopimuksen vedoten koeaikaan. Korkeimmassa oikeudessa oli kyse siitä, oliko työnantajalla ollut oikeus purkaa työsopimus ilman irtisanomisaikaa.

A oli tehnyt 4.1.1977 suullisen toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen työnantajan kanssa. A:n palkka oli määräytynyt työhön käytettävän ajan perusteella ja se oli ollut 6,90 markkaa tunnilta. 7.1.1977 työnantaja oli purkanut työsopimuksen, minkä seurauksena A oli ollut työttömänä 7.1.1977 ja 2.5.1977 välisen ajan. A oli vaatinut työnantajalta työttömyyden ja lainvastaisen työsuhteen päättämisen johdosta työsopimuslain 51 §:n perusteella vahingonkorvauksena 4747,2 markkaa 5 prosentin korkoineen haasteen vireilletulopäivästä lukien.

Kihlakunnanoikeus oli todennut selvitetyksi, että A oli ollut työnantajan palveluksessa kolmen kuukauden koeajalla 4.1.1977 alkaen. Kihlakunnanoikeus oli hylännyt A:n kanteen, koska työsopimuslain 3 §:n nojalla työnantajalla oli ollut koeaikana oikeus purkaa työsopimus yleisistä purkamisperusteista riippumatta. Myös hovioikeus päätyi samaan ratkaisuun.

Korkeimman oikeuden mukaan työnantaja ei ollut näyttänyt, että suullista työsopimusta solmittaessa olisi työsopimuslain 3 §:n mukaisesti nimenomaisesti sovittu työsuhteessa noudatettavasta kolmen kuukauden koeajasta tai että A työhön tullessaan olisi tiennyt olevansa koeajalla. Näin ollen työnantajalla ei ole ollut oikeutta purkaa työsopimusta irtisanomisaikaa noudattamatta ilman tärkeää syytä eikä myöskään irtisanoa työsopimusta ilman erityisen painavaa syytä. Korkein oikeus kumosi kihlakunnanoikeuden ja hovioikeuden tuomiot ja velvoitti työnantajan työsopimuslain 51 §:n 1 momentin nojalla suorittamaan A:lle työsopimuksen lainvastaisesta purkamisesta aiheutuneen vahingon, joka korkeimman oikeuden arvion mukaan oli 3000 markkaa 5 prosentin korkoineen haasteen vireilletulopäivästä lukien.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]