Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan oikeus irtisanoa ja osa-aikaistaa - KKO 1998:14

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Työsopimus
    Työsopimuksen irtisanominen
    Taloudelliset ja tuotannolliset syyt

Korkeimman oikeuden tapauksessa oli kyse irtisanomisesta taloudellisin ja tuotannollisin perustein. Korkeimman oikeuden selvitettäväksi jäi, oliko työnantajalla perusteet irtisanoa taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten.

Työantaja oli laajentanut toimintaansa. Työnantajalla oli laajentumisen jälkeen monessa eri toimipaikassa keittiötoimintaa. Pian työnantaja kuitenkin huomasi, ettei kaikille 5 keittäjälle ollut enää tarpeeksi työtä tarjolla, varsinkin kun työntekijät sitoutuivat tekemään tarpeen vaatiessa työtä jokaisessa toimipaikassa. Työnantaja päätti irtisanoa yhden työntekijän taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten. Toisen työntekijän työsuhteen työnantaja päätti muuttaa osa-aikaiseksi. Irtisanottu ja osa-aikaistettu työntekijä veivät asian käräjäoikeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan työnantajalla ei ollut oikeutta irtisanoa ja osa-aikaistaa työntekijöitään. Käräjäoikeus velvoitti työnantajan maksamaan työntekijöille korvausta. Hovioikeus kuitenkin päätyi kumoamaan käräjäoikeuden päätöksen ja vapauttamaan työnantajan korvausvelvollisuudesta. Asia eteni korkeimpaan oikeuteen.

Korkein oikeus piti hovioikeuden tuomion voimassa. Korkeimman oikeuden mukaan irtisanomiselle ja osa-aikaistamiselle oli olemassa perusteet. Ruokamyynti laski ja näin ollen kaikille viidelle keittäjälle ei ollut tarpeeksi työtä. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]