Minilex - Lakipuhelin

Yhteistoimintalain laiminlyönti ja liikkeen luovutus - KKO:2010:8

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Työsopimus
    Työsopimuksen päättäminen
    Yhteistoiminta yrityksissä
    Liikkeen luovutus

Työoikeudellisessa tapauksessa KKO:2010:8 oli kysymys siitä, oliko työnantaja rikkonut eräitä yhteistoimintalain säännöksiä. Kahden yhdistyksen toiminta oli siirtynyt liikkeen luovutuksessa EK ry:lle. EK ry oli päättänyt toimistojen lakkauttamisesta ja henkilöstön vähentämisestä jo ennen lain mukaan pakollisia yhteistoimintaneuvotteluja. Irtisanottu N vaati käräjäoikeudelta, että yhdistys velvoitetaan maksamaan tälle hyvitystä lain rikkomisesta. EK ry puolustautui kertomalla, kuinka yhteistoimintamenettely oli aloitettu ennen liikkeen luovutusta lain mukaisessa järjestyksessä.

Käräjäoikeus katsoi, että EK ry oli tehnyt merkittäviä työntekijöiden asemaan vaikuttavia ratkaisuja jo ennen heidän kanssaan käytyjä neuvotteluita. Käräjäoikeus hyväksyi tällä perusteella N:n kanteen. Hovioikeus puolestaan katsoi, että yhteistoimintalakia ei ollut rikottu. N:n kanssa oli käyty neuvotteluja, joissa oli tuotu esille irtisanomisen mahdollisuus. Hovioikeus ei siten katsonut EK ry:n päättäneen N:n tulevaisuudesta ennen neuvottelujen pitämistä.

Toisin kuin hovioikeus, korkein oikeus katsoi, että myös liikkeen luovutusta koskevista seikoista on ensin keskusteltava työntekijöiden kanssa yhteistoimintamenettelyn mukaisesti. Irtisanomisten perusteita koskevat kysymykset olisi siis tullut ottaa neuvottelun piiriin ennen henkilöstön supistamista koskevien päätösten tekemistä. Korkein oikeus katsoi, että EK ry oli rikkonut yhteistoimintalain säännöksiä, jolloin N:lle syntyi oikeus hyvitykseen. Korkein oikeus kumosi täten hovioikeuden tuomion.

Hyvityksen määrään vaikuttaa muun muassa se, kuinka jyrkästi yhteistoimintalakia on rikottu. Myös työnantajan olosuhteet vaikuttavat hyvityksen suuruuteen. Silloin kun kyseessä ovat vähäiset laiminlyönnit, voidaan korvausvelvollisuudesta luopua. Tässä tapauksessa korkein oikeus hyväksyi N:n vaatimuksen 10 kuukauden palkkaa vastaavasta hyvitysmäärästä. Summa katsottiin kohtuulliseksi, koska lain säännökset oli käytännössä laiminlyöty kokonaan työntekijöiden kannalta olennaisilta osilta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]