Minilex - Lakipuhelin

Mitä ovat konkurssin turvaamistoimet?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Toisinaan, ennen kuin päätös velallisen asettamisesta konkurssiin on saatu tehtyä, on tarvetta erilaisiin turvaamistoimiin. Konkurssin turvaamistoimet on tarkoitettu tukemaan konkurssipesän selvittämistä. Turvaamistoimista määrätään velkojan tai pesänhoitajan vaatimuksesta ja ne edellyttävät, että konkurssihakemuksen hyväksymiselle ilmeisesti on perusteet. Lisäksi konkurssiturvaamisen edellytyksenä on, että on olemassa hukkaamisvaara, eli riski siitä, että velallinen kätkee, hävittää tai luovuttaa omaisuuttaan tai muuten menettelee tavalla, joka loukkaa velkojien oikeutta. Jos konkurssihakemuksen hyväksymiselle on ilmeiset perusteet, voi tuomioistuin päättää tietyistä turvaamistoimista ennen konkurssiin asettamista.

 

Tavallisin keino konkurssiomaisuuden turvaamiseksi on takavarikko ja sitä vastaava yleinen turvaamistoimi. Vaihtoehtoisista keinoista tuomioistuin valitsee sopivimman tapauskohtaisesti, vaikkakin niiden vaikutukset saattavat olla samankaltaiset. Takavarikon kohteena voi olla konkurssiin kuuluvaa omaisuutta taikka velallisen kirjanpitoon tai liiketoimintaan liittyviä asiakirjoja. Yleisenä turvaamistoimena voisi olla esimerkiksi tuomioistuimen määräys, jonka perusteella yritystoimintaa harjoittava velallinen ei saa luovuttaa käyttöomaisuutta ilman lupaa.

 

Tuomioistuin voi määrätä velallisen maastapoistumiskieltoon, jos on todennäköisiä syitä epäillä, että velallinen poistuu maasta ja laiminlyö myötävaikutus- ja tiedonantovelvollisuutensa joka hänellä konkurssissa on. Maastapoistumiskiellossa on kyse velallisen liikkumisvapauteen, eli perusoikeuksiin kohdistuvasta rajoituksesta. Kielto voikin olla voimassa korkeintaan siihen saakka, kun velallinen on vahvistanut pesäluettelon oikeaksi. Tähän liittyen on muutamia toimenpiteitä, jotka tulee varmistaa ennen maastapoistumiskiellon asettamista. Muun muassa, jos velalliselle on myönnetty passi tai matkustusasiakirjana hyväksyttävä henkilökortti, tulee velallisen luovuttaa tämä poliisin haltuun kiellon ajaksi. Luonnollisesti myös jos velallinen on asetettu maastapoistumiskieltoon, ei tälle saa passia tai muuta henkilökorttia saa sinä aikana myöntää tai luovuttaa.

 

Turvaamistoimen tai maastapoistumiskiellon määräämistä koskevaan päätökseen ei saa lain mukaan hakea muutosta valittamalla. Velallisella on kuitenkin oikeus ilman minkäänlaista määräaikaa tehdä kantelu tällaisesta päätöksestä. Jos velallinen tekee kantelun, tulee tämä käsitellä kiireellisenä asiana.

 

Turvaamistoimilla suojataan velkojan oikeutta konkurssisaatavaan velalliselta. Kynnys turvaamistoimien myöntämiselle on melko korkea, sillä niillä yleensä joudutaan voimakkaasti puuttumaan velallisen oikeuksiin. Takavarikko voi myös ankarimmillaan täytäntöön pantuna johtaa velallisen maksukyvyttömyyteen ja näin ollen konkurssin edellytyksen täyttymiseen.

 

Jos turvaamistoimia koskeva asia on kiireellinen, voi tuomioistuin määrätä tällaisen velallista kuulematta. Tuomioistuimen on omasta aloitteestaan taikka velallisen tai velkojan vaatimuksesta kumottava tämä määräys välittömästi, kun turvaamistoimen voimassa pitämiseen ei ole enää aihetta. 

 

Lisätietoja turvaamistoimista ja muista konkurssiin liittyvistä kysymyksistä saat Minilexin lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]