» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Työnantajan velvollisuuksista säädetään työsopimuslaissa. Työnantajalla on useita velvollisuuksia niin työntekijöitä kuin muitakin toimijoita kohtaan. Muihin kuin työntekijöihin kohdistuvista velvollisuuksista voidaan mainita esimerkiksi työnantajan isännänvastuu työntekijän aiheuttamasta vahingosta kolmannelle. Tärkeimmät työnantajan velvollisuudet kohdistuvat kuitenkin työntekijöihin.
Työnantajan on kaikin puolin edistettävä suhdettaan työntekijöihin sekä työntekijöiden keskinäisiä suhteita toisiinsa. Työnantajan tulee myös pyrkiä edistämään työntekijöiden mahdollisuuksia edetä työurallaan ja kehittää kykyjään. Työnantajan on kohdeltava kaikkia työntekijöitä tasapuolisesti, ellei työnantajalla ole hyväksyttävää perustetta toimia toisin. Tämän arvioinnissa otetaan huomioon työntekijöiden asema ja työtehtävät. Työnantajan tulee huolehtia työturvallisuudesta sekä raskaana olevan työntekijän ja sikiön terveydentilasta esimerkiksi siirtämällä raskaana oleva muihin sopivampiin tehtäviin.
Työnantajan tulee antaa työntekijälle selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, elleivät ehdot käy ilmi työsopimuksesta. Näitä ehtoja ovat muun muassa työnteon alkamisajankohta, koeaika, pääasialliset työtehtävät, sovellettava työehtosopimus, palkan tai muun vastikkeen määräytymisen perusteet ja palkanmaksukausi, irtisanomisaika sekä vuosiloman määräytyminen. Työnantaja on velvollinen noudattamaan alalla sovellettavan yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä niistä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää työtä. Yleissitovan työehtosopimuksen kanssa ristiriidassa oleva työsopimuksen ehto on mitätön. Tällöin noudatetaan työehtosopimuksen määräystä.
Ennen uusien työntekijöiden palkkaamista, työnantajan tulee tarjota osa-aikaisille työntekijöille näitä vapaita töitä ja/tai lisätunteja. Lisäksi työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa vapautuvista työpaikoista yleisesti siten, että myös osa-aikaisilla ja määräaikaisilla työntekijöillä on samat mahdollisuudet hakeutua näihin tehtäviin kuin vakituisilla tai kokoaikaisilla työntekijöilläkin. Jos muuta ei sovita, palkka on maksettava palkanmaksukauden viimeisenä päivänä. Palkan on oltava työntekijän käytettävissä sen erääntymispäivänä, eikä palkkaa voida maksaa käteisellä kuin pakottavista syistä. Työnantaja on velvollinen antamaan työntekijälle laskelman, josta selviää palkan suuruus ja sen perusteet.
Lakimiehemme auttavat sinua mielellään myös työnantajan velvollisuuksiin liittyvissä kysymyksissä.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa