- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Työnantajan yleisen huolehtimisvelvoitteen mukaan työnantajan on huolehdittava työntekijöiden terveydestä työssä. Näin ollen myös työnteon ergonomisuuden varmistaminen kuuluu työnantajan vastuulle. Tämä velvollisuus huolehtia ergonomiasta ulottuu koko organisaation alueelle. Hyvä ergonomia tarkoittaa työntekoon liittyvien rakenteiden, kuten kalusteiden ja työvälineiden, sopimista ihmisen ominaisuuksille ja toimintatavalle. Ergonomialla tarkoitetaan myös itse työmenetelmien kehittämistä ihmiselle parhaiten sopiviksi.
Työnantajan vastuu koskee ensinnäkin työpisteen rakenteiden ja käytettävien työvälineiden asianmukaista valintaa, mitoittamista ja sijoittamista. Rakenteiden säädettävyys edesauttaa niiden soveltumista turvallisesti ja terveellisesti mahdollisimman monelle työntekijälle. Ergonomiasta huolehtimisessa on otettava huomioon työn luonne ja työntekijän edellytykset. Toimistotyössä huomioon otettavat ergonomiaseikat poikkeavat näin ollen esimerkiksi tehtaassa valittavista työnteon rakenteista. Tärkeintä on, että työnteko onnistuu aiheuttamatta työntekijälle terveydellistä haittaa tai vaarallista kuormitusta.
Työnantajan on huolehdittava edelleen siitä, että työntekijällä on riittävästi tilaa työn tekemiseen. Myös mahdollisuus vaihdella työasentoa on turvattava. Käsin tehtävien nostojen turvallisuuteen on puututtava ja niitä on mahdollisuuksien mukaan pyrittävä keventämään apuvälinein. Apuvälineitä työn keventämiseen on muissakin yhteyksissä oltava saatavissa. Ergonomiavastuuseen kuuluu myös työntekijälle aiheutuvan toistorasituksen välttäminen. Esimerkiksi kassatyöskentelyssä toistorasitus on kuitenkin melko väistämätön osa työtä, jolloin työnantajan on pyrittävä vähentämään tätä rasitusta.
Ergonomiasta huolehtimisen laiminlyöminen voi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Työnantaja voidaan tuomita työturvallisuusrikkomuksesta sakkoon tai jopa ankarampaan rangaistukseen eräiden tarkempien edellytysten täyttyessä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.