Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan velvollisuudet työntekijän sairastuessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijää pyritään suojelemaan sairastumisen kielteisiltä vaikutuksilta työsuhteeseen, sillä sairastuminen on yleensä henkilöstä itsestään riippumaton tapahtuma. Työnantajalla on työntekijän sairastuessa joitakin erityisiä velvollisuuksia, joiden vastaisesti hän ei saa toimia. Työnantajan on ensinnäkin maksettava sairastuneelle palkkaa, ja toiseksi pidettävä työsuhde voimassa myös sairausaikana.

Työnantaja on velvollinen maksamaan sairausajan palkkaa työntekijälle, joka ei sairauden tai tapaturman takia pysty tekemään työtään, eli on työkyvytön. Sairausajan palkan suuruus riippuu siitä, kuinka kauan työntekijä on työskennellyt työnantajan palveluksessa. Jos työsuhde on ollut voimassa yli kuukauden, on työntekijällä oikeus täyteen palkkaansa sairausajalta. Mikäli taas työsuhde on jatkunut alle kuukauden, on työnantaja velvollinen maksamaan työntekijälle palkkaa puolet normaalipalkan määrästä. 

Sairausajan palkkaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa pidempään kuin yhdeksän arkipäivää sairastumispäivästä lukien. Mikäli työntekijän oikeus sairauspäivärahaan alkaa ennen yhdeksän päivän täyttymistä, on sairausajan palkkaa maksettava vain päivärahan alkamiseen asti. Palkka ja sairauspäiväraha eivät siten voi juosta samanaikaisesti. Poikkeuksena on tilanne, jossa sairausajan palkka on pienempi kuin päiväraha. Tällöin työntekijä voi saada sairauspäivärahaa palkan ja päivärahan erotuksen verran.

Työntekijällä ei ole oikeutta sairausajan palkkaan, jos hän on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudellaan. Työnantajan pyytäessä työntekijän on esitettävä työnantajalle luotettava selvitys työkyvyttömyydestään. 

Työnantajan maksettua sairausajan palkkaa työntekijälle hänellä on vastaavalta ajalta oikeus saada työntekijälle kuuluva päiväraha, enintään kuitenkin maksamaansa palkkaa vastaava määrä. 

Työntekijän sairastuminen tai tapaturma ei ole pätevä irtisanomisperuste. Työnantajalla on siten velvollisuus pitää työsuhde voimassa työntekijän työkyvyttömyydestä johtuvan poissaolon ajan. Jos työntekijän työkyky kuitenkin vähentyy sairauden takia olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, ettei työsuhteen pysyttäminen ole kohtuullista, voi työnantaja irtisanoa työntekijän laillisesti. 

Työnantaja voi joutua vahingonkorvausvastuuseen toimiessa velvollisuuksiensa vastaisesti työntekijän sairastuessa. Korvausvelvollisuus edellyttää muun ohella sitä, että työntekijälle on aiheutunut vahinkoa esimerkiksi palkan menettämisestä sairausaikana. Mikäli sen sijaan työntekijä on perusteettomasti irtisanottu esimerkiksi sairauden takia, työnantajan on maksettava työntekijälle korvausta työsuhteen päättämisestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]