Minilex - Lakipuhelin

Liiketoimintakielto konkurssin yhteydessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liiketoimintakieltoon asettaminen voi tulla kyseeseen käsiteltäessä konkurssia. Nimensä mukaisesti kiellolla pyritään rajoittamaan henkilön mahdollisuuksia harjoittaa liiketoimintaa. Konkurssissa pesänhoitaja voi havaita merkkejä rikoksesta, jonka perusteella hän voi pyytää tutkittavaksi täyttyykö liiketoimintakiellon edellytykset.

 

Käytännössä liiketoimintakieltoon voidaan muiden edellytysten täyttyessä määrätä kirjanpitovelvollinen yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoimen yhtiön yhtiömies tai muiden yhtiöiden yhtiömiestä vastaava henkilö tai yhteisön hallituksen puheenjohtaja tai muu vastaa tosiasiallista päätäntävaltaa pitävä henkilö.

 

Liiketoimintakieltoon voidaan asettaa jokin edellä luetelluista henkilöistä esimerkiksi silloin, jos hän on syyllistynyt rikolliseen menettelyyn, jota ei voida pitää vähäisenä. Konkurssissa tällainen rikos on esimerkiksi velallisen epärehellisyys. Velallinen voi konkurssissa tavoitella itselleen tai muille hyötyä esimerkiksi salaamalla omaisuuttaan tai jättämällä velan ilmoittamatta.

 

Liiketoimintakieltoon määrätyllä henkilöllä on tiettyjä rajoitteita koskien hänen oikeuttaan harjoittaa liiketoimintaa. Henkilö ei esimerkiksi saa itse tai toista välikätenä käyttäen harjoittaa liiketoimintaa, josta on kirjanpitovelvollisuus. Henkilö ei myöskään saa esimerkiksi olla perustamassa osakeyhtiötä. Kielto ei kuitenkaan koske esimerkiksi aatteellisia yhdistyksiä, jotka eivät harjoita liiketoimintaa tai sen harjoittaminen ei ole yhdistyksen pääasiallinen tarkoitus.

 

Liiketoimintakiellon määrääminen tapahtuu tuomioistuimen toimesta ja sen tulee olla syyttäjän vaatima. Liiketoimintakielto kestää vähintään kolme, mutta enimmillään seitsemän vuotta. Pääsääntöisesti kielto astuu voimaan, kun tuomioistuin on antanut päätöksensä. Oikeusrekisterikeskus ylläpitää rekisteriä, johon kaikki liiketoimintakiellot on merkitty. Itse liiketoimintakiellon noudattamista vahtii poliisi.

 

Suomessa määrätty liiketoimintakielto on voimassa vain Suomessa. Onkin jossain määrin yleistä, että liiketoimintakieltoon tuomittu perustaa yrityksen ulkomailla, esimerkiksi Virossa. Tällöin voidaan pohtia täyttyykö liiketoimintakiellon tavoite pitää epätervettä liiketoimintaa harjoittava henkilö pois yrityselämästä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]