Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake vai kiinteistö?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Asunto-osakkeita ovat yleensä esimerkiksi kerros-, rivi- ja paritalohuoneistot, mutta mahdollista on esimerkiksi myös se, että omakotitalo on asuntoyhtiön omistuksessa ja taloa myytäessä kaupan kohteena on sen osakekanta. Kiinteistöjä puolestaan ovat yleensä esimerkiksi omakotitalot, mutta myös muut sellaiset asumismuodot, joista ei ole muodostettu yhtiötä.

Kun asunto-osake ostetaan, ostajalle muodostuu oikeus hallita asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrättyä, hänen ostamaansa huoneistoa ja samalla hänestä tulee yhtiön osakas, jolla on myös velvollisuus vastata osaltaan yhtiön velvoitteista. Asunto-osakkeen kaupassa kyse on siis osakkeen tai osakeryhmän kaupasta, jonka omistusoikeuden perusteella määräytyy hallintaoikeus tiettyyn asuntoon tai rakennukseen.

Kiinteistön ostaessaan ostaja puolestaan ostaa kyseisen maa-alueen sekä alueella mahdollisesti olevia rakennuksia, esimerkiksi tontin jolla on omakotitalo. Kaupanvahvistajan on vahvistettava kaikki kiinteistön kauppaan liittyvät sopimukset.

Niin asunto-osakkeiden kuin kiinteistönkin kaupassa kaikki asiakirjat on syytä tarkistaa huolella. Asunto-osakkeisiin liittyen oleellisia asiakirjoja ovat esimerkiksi isännöintitodistus, tilinpäätöstiedot, yhtiöjärjestys sekä osakkeeseen mahdollisesti kohdistuvan yhtiölainan tai maksamattomien vastikkeiden tarkastaminen. Asunto-osakkeen kaupassa osakkeeseen voikin kohdistua osakkaan vastattavaksi jäävää yhtiölainaa ja siksi puhutaankin asunto-osakkeen myyntihinnasta ja velattomasta hinnasta. Kiinteistön kaupassa tärkeimpiä asiakirjoja puolestaan ovat esimerkiksi lainhuuto- ja rasitustodistus sekä kiinteistörekisteriote, joista selviää esimerkiksi koko kiinteistön pinta-ala, sen omistaja sekä kiinteistöön kohdistuvat oikeudet ja rasitukset.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa