Minilex - Lakipuhelin

Äänestäminen asunto-osakeyhtiössä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa. Yhtiökokous tekee päätökset annettujen äänten enemmistöllä, jollei laissa tai yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti kaikki osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet, ellei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty. Jokainen osake tuottaa lähtökohtaisesti yhden äänen. Yhtiöjärjestyksessä on kuitenkin mahdollista määrätä myös niin, että jokainen osakeryhmä tuottaa yhden äänen. Lain olettamasäännöksellä yksittäisen osakkeenomistajan äänimäärä on rajoitettu enintään viidesosaan yhtiökokouksessa edustettujen osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä. Tästä rajoituksesta voidaan kuitenkin tietyin edellytyksin sopia toisin.

Suurin osa asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksen päätöksistä tehdään ns. enemmistöpäätöksinä. Tällöin päätöstä on kannattanut yli puolet kokouksessa annetuista äänistä. Osa yhtiökokouksen päätöksistä taas tehdään ns. määräenemmistöpäätöksinä, jolloin päätöstä on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista. Kahden kolmasosan määräenemmistöllä tehtäviä päätöksiä ovat lähtökohtaisesti:

  • yhtiöjärjestyksen muuttaminen
  • suunnattu osakeanti
  • optio-oikeuksien antaminen tai muiden osakkeisiin oikeuttavien oikeuksien antaminen
  • suunnattu omien osakkeiden hankkiminen

Lain mukaan yllä mainitulla määräenemmistöllä tehtävien päätösten päätöksentekovaatimuksia ei voida yhtiöjärjestyksellä lieventää. On kuitenkin syytä huomata, että yhtiöjärjestyksellä voidaan kuitenkin määrätä äänivaatimuksesta. Asunto-osakeyhtiön hallituksen päätökset tehdään useinmiten enemmistöpäätöksinä. Äänestyksen mennessä tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee.  

Yhteenveto

  • Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksissa ja päätökset tehdään enemmistöäänillä, jollei yhtiöjärjestyksessä tai laissa toisin määrätä.
  • Lähtökohtaisesti jokainen osake tuottaa yhden äänen, mutta yhtiöjärjestyksessä on mahdollista määrätä myös, että osakeryhmä tuottaa yhden äänen.
  • Yhtiökokouksen päätöksiä tehdään  enemmistöpäätöksinä tai  määräenemmistöpäätöksinä, joista useammin käytetty enemmistöpäätös saadaan aikaan yli puolen äänienemmistöllä ja määräenemmistöpäätös vähintään kahden kolmasosan äänienemmistöllä. 

Summary in english

  • Shareholders exercise their decision-making power at general meetings of a housing association and decisions are made by a majority of votes, unless otherwise provided in the articles of association or by law.
  • In principle, each share produces one vote, but it is also possible to stipulate in the articles of association that a group of shares produces one vote.
  • Decisions of the General Meeting shall be taken by majority voting or by qualified majority voting, of which more often used majority voting shall be achieved by more than half a majority of the votes and qualified majority voting by at least two-thirds of the votes.

Kysymyksiä ja vastauksia​

1. Mitä äänestystapaa pitää käyttää asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksen äänestyksessä?

Asunto-osakeyhtiölaissa ei säädetä yhtiökokouksen äänestystavasta, joten yhtiökokous saa päättää käytettävästä tavasta itse.

2.  Tuleeko yhtiökokouksen tai asunto-osakeyhtiön hallituksen huomioida muut osakkeenomistajat päätöksiä tehtäessä, vaikka päätös tehtäisiin enemmistöäänin?

Osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan osakkeet tuottavat samanlaiset oikeudet, ellei yhtiöjärjestyksessä tästä poiketa määräyksin. Tämän takia päätöksiä tai muita toimia ei saa toteuttaa, joiden vaikutuksesta osakkeenomistaja tai joku toinen saa oikeudetonta etua toisen osakkeenomistajan tai yhtiön kustannuksella. Tämä tulee huomioida niin päätöksenteossa kuin ryhdyttäessä toimenpiteisiin.

3. Saako osakkeenomistaja tai hänen edustajansa äänestää aina yhtiökokouksessa?

Tietyissä asioissa osakkeenomistaja tai hänen edustajansa ei saa äänestää. Äänestys on ensinnäkin kielletty, jos äänestys liittyy yhtiön ja osakkeenomistajan väliseen oikeudelliseen toimeen tai sopimukseen. Myös jos kyse on yhtiön ja jonkin toisen osapuolen sopimuksesta tai oikeudellisesta toimesta, äänestäminen on kielletty, jos osakkeenomistaja hyötyy tästä vastoin yhtiön etua.  Toiseksi äänestäminen estyy, jos asia koskee osakkeenomistajan velvoitteita yhtiölle, hänen vastuusta vapauttamista tai häntä vastaan olevaa kannetta. Äänestäminen estyy myös, jos kyse on osakkeenomistajan huoneiston tarpeettomasta uudistamisesta poikkeavasti muiden osakkaiden huoneistoihin verrattuna tai, jos kyse on osakkeenomistajan huoneiston haltuunotosta yhtiölle. Jos kuitenkaan kukaan asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajista ei saisi äänestää, ei näitä sääntöjä tarvitse huomioida.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]