Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake alaikäiselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alaikäinen eli alle 18-vuotias henkilö katsotaan vajaavaltaiseksi eli hänellä ei ole täyttä oikeustoimikelpoisuutta. Tämän vuoksi alaikäisyys vaikuttaa asunto-osakkeen luovutukseen ja jossain määrin myös sen hallintaan.

Alaikäisellä henkilöllä ei ole lähtökohtaisesti oikeutta tehdä muuta kuin olosuhteisiin nähden vähäisiä tai tavanomaisia oikeustoimia. Alaikäisen henkilön asioita hoitaakin hänen edunvalvojansa, joka tavallisesti on alaikäisen henkilön huoltaja eli useimmiten vanhemmat. Alaikäisellä on kuitenkin oikeus määrätä omalla työllään vajaavaltaisuuden aikana ansaitsemastaan omaisuudesta. Kun vajaavaltainen henkilö tekee sopimuksen, johon hänellä ei ole oikeutta, sopimus ei sido vajaavaltaista. Sopimus voi kuitenkin tulla sitovaksi, jos hänen edunvalvojansa antaa tähän suostumuksen. Lisäksi sopimus voi tulla päteväksi sen jälkeen, kun vajaavaltainen itse täysi-ikäiseksi tultuaan hyväksyy kyseisen sopimuksen. 

Edunvalvojan toimintaa on laissa rajoitettu. Edunvalvoja ei siten esimerkiksi voi ilman holhousviranomaisen, eli Digi-ja väestötietoviraston lupaa luovuttaa tai hankkia vastikkeetta osakkeita tai osuuksia, jotka oikeuttavat hallitsemaan huoneistoa. Mikäli kauppa, kuten asunto-osakkeen hankkiminen alaikäiselle tai muu toimenpide suoritetaan ilman lupaa, on holhousviranomaisen toimenpide mitätön, jos siihen ei hankita jälkeenpäin viranomaisen hyväksyntää. Monesti esimerkiksi asunto-osakkeen kauppakirjaan merkitään lykkäävä ehto, jonka mukaan omistusoikeus siirtyy vasta viranomaisen annettua kaupalle luvan.

Mikäli alaikäinen omistaa asunto-osakkeen, hänen oikeuksiaan on jossain määrin rajoitettu. Alaikäinen ei voi toimia asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenenä tai toiminnantarkastajana. Lisäksi alaikäisyydellä on tiettyjä vaikutuksia silloin, kun asunto-osake luovutetaan alaikäiselle perintönä tai lahjana. Esimerkiksi perintöveron kohdalla huomioon otetaan alaikäisyysvähennys ja lahjan osalta lahjaverovelvollisuus alkaa silloin, kun lahjoitus on tehty.

Tarkempia tietoja alaikäisyyden vaikutuksista asunto-osakkeiden luovutukseen, hankintaan ja hallintaan kannattaa kysyä Minilexin lakimiehiltä.

Yhteenveto

  • Alaikäinen katsotaan vajaavaltaiseksi, eli hän ei ole täysin oikeustoimikelpoinen. Tämä vaikuttaa asunto-osakkeen hallintaan ja luovutukseen.
  • Alaikäinen saa tehdä vain tavanomaisia ja vähäisiä oikeustoimia, minkä takia hänen asioitaan hoitaa edunvalvoja, joka on usein hänen huoltajansa.
  • Alaikäisellä on kuitenkin oikeus määrätä itse ansaitsemaansa omaisuutta.
  • Jos alaikäinen tekee sopimuksen, johon hänellä ei ole oikeutta, se ei sido häntä, mutta sopimus voi pätevöityä edunvalvojan hyväksyessä sen tai alaikäisen hyväksyessä sen tultuaan täysi-ikäiseksi.
  • Edunvalvojan tulee hankkia holhousviranomaisen lupa tiettyihin toimenpiteisiin. Lupa holhousviranomaiselta tarvitaan osakkeiden hankkimiseen, jotka oikeuttavat hallitsemaan asuntoa.
  • Ilman lupaa tehty kyseinen oikeustoimi ei ole pätevä, ellei holhousviranomaisen suostumusta saada jälkeenpäin.
  • Alaikäisen omistaessa asunto-osakkeen, hänen oikeuksia on rajoitettu.
  • Jos alaikäinen saa asunto-osakkeen lahjana tai perintönä, sillä on vaikutuksia lahja-ja perintöveroon.

Summary in English

  • A minor is considered to be legally incompetent, i.e. he or she is not fully legally competent. This affects the management and disposal of the housing share.
  • Minors may only take ordinary and minor legal action, which is why her affairs are handled by a trustee, who is often her guardian.
  • However, the minor has the right to rule of the property he or she has earned.
  • If a minor enters into a contract to which he or she is not entitled, it is not binding on him or her, but the contract may be qualified with the consent of the trustee or with the consent of the minor once he or she has reached the age of majority.
  • The guardian must obtain the permission of the guardianship authority for certain measures. Permission from the guardianship authority is required to acquire shares that entitle you to manage the apartment.
  • The legal act in question without permission is not valid unless the consent of the guardianship authority is obtained afterwards.
  • When a minor owns a housing share, his or her rights are restricted.
  • If a minor receives a housing share as a gift or inheritance, it will have an impact on the gift and inheritance tax.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä rajoituksia alaikäiseen kohdistuu asunto-osakkeen omistajana?

Tilanteessa, missä osakkeen omistaja on alaikäinen, osakkeen omistaja ei voi toimia hallituksen jäsenenä eikä toiminnan tarkastajana. 

2. Miten edunvalvojan tulisi hakea lupaa holhousviranomaiselta?

Edunvalvojan täytyy hakea lupaa oikeustoimeen holhousviranomaiselta, joka valvoo edunvalvojan toimintaa, eli siltä, jonka toimialueeseen vajaavaltaisen kotikunta kuuluu. Lupaa on mahdollista hakea sähköisesti hakemuksella. Lupaa haetaan siis Digi-ja väestötietovirastolta, jonka toiminta-alueeseen kuuluu koko Suomi, paitsi Ahvenanmaa, missä holhousviranomaisena toimii Ahvenanmaan valtionvirasto. Lupa-asian yhteydessä, myös jo 15-vuotta täyttäneen vajaavaltaisen mielipidettä on kuultava oikeustoimesta. Lupa hyväksytään, jos toimi on vajaavaltaisen edun mukaista.

3. Onko myyjän mahdollista vetäytyä asunto-osakkeen kaupasta, jos hän myi sen alaikäiselle?

Alaikäisen tehdessä oikeustoimen ilman tarvittavaa edunvalvojan suostumusta, sopimuksen toisella osapuolella (tässä tapauksessa asunto-osakkeen myyjällä) on mahdollisuus perääntyä sopimuksesta kunnes se hyväksytään edunvalvojan toimesta tai sopimusta ei ole toteutettu. Tämä pätee myös silloin, kun myyjä tiesi vajaavaltaisuudesta, mutta hänellä on ollut syytä olettaa, että vajaavaltainen oli oikeutettu tekemään oikeustoimen. Myyjän vetäytyessä sopimuksesta, hänen pitää välittää tieto siitä edunvalvojalle tai vajaavaltaiselle. Kuitenkin tilanteessa, jossa myyjä on ollut tietoinen vajaavaltaisuudesta, hän ei voi perääntyä sopimuksesta aikana, joka menee edunvalvojan suostumuksen saamiseen. Jos tästä ajasta ei ole sovittu mitään, noudatetaan kohtuullista aikaa. Kuitenkin edunvalvoja tarvitsee tällaisen toimen hyväksymiseen myös holhousviranomaisen luvan. 

4. Tarvitseeko edunvalvoja asunto-osakkeen luovutukseen holhousviranomaisen suostumusta?

Jos edunvalvoja haluaa luovuttaa vajaavaltaisen asunto-osakkeen, hän tarvitsee siihen holhousviranomaisen, eli Digi-ja väestötietoviraston luvan.

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]