Minilex - Lakipuhelin

Myyjän vastuu asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupassa kysymys myyjä vastuusta tulee yleensä esille virhevastuutilanteiden yhteydessä. Pääsääntönä on, että myyjä vastaa virheistä, jotka ovat olleet olemassa ennen ostajalle siirtyvää vaaranvastuuta, vaikka virhe olisi ilmennyt vasta myöhemmin. Myyjällä on vaaranvastuu asunnon tuhoutumisesta tai vahingoittumisesta siihen asti, kunnes asunto on luovutettu ostajan hallintaan. Jos asunto on kuitenkin kauppaa tehtäessä ostajan hallinnassa, vaaranvastuu siirtyy kaupantekohetkellä. 

Asunnossa on virhe, jos se ei vastaa osapuolten sopimusta tai se on kunnoltaan, varusteiltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi, mitä ostaja on voinut olettaa. Virheestä on kysymys myös silloin, jos asunto ei vastaa niitä tietoja, joita myyjä on asunnosta ennen kaupantekoa antanut. Vaihtoehtoisesti myyjä on voinut jättänyt antamatta olennaisia tietoja.  

Jotta ostaja voi vedota virheeseen, tulee hänen tehdä reklamaatio virheestä kohtuullisessa ajassa myyjälle siitä, kun havaitsi virheen olemassaolon tai olisi pitänyt se havaita. Ilmoitus virheestä tulee tehdä kahden vuoden kuluttua asunnon hallinnan luovuttamisesta tai muutoin ostaja menettää oikeuden vedota siihen. Näin ollen myyjän vastuun toteutuminen edellyttää ostajalta aktiivisia toimenpiteitä heti sen jälkeen, kun hän on havainnut virheen. 

Ostajalla on ennakkotarkastusvelvollisuus asunnon suhteen eikä hän tämän vuoksi voi vedota virheenä sellaiseen seikkaan, jonka hänen voitaisiin olettaa tienneen kaupantekohetkellä. Ostajalta vaaditaan näin ollen huolellisuutta asunnon tarkastamisen yhteydessä. Jos ostaja on tarkastanut asunnon ennen kauppaa tai jättää käyttämättä tarkastusoikeutensa ilman hyvää syytä, ei hän voi vedota virheenä sellaiseen seikkaan, joka hänen olisi tullut ennakkotarkastuksessa havaita. Ostajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta erikseen tarkastaa myyjän antamien tietojen paikkaansa pitävyyttä, ellei myyjä nimenomaisesti kehota ostajaa niin tekemään. Samoin ostajalla ei ole velvollisuutta ulottaa tarkastustaan sellaisiin seikkoihin, jotka edellyttävät teknisiä toimenpiteitä tai muutoin erityisjärjestelyitä.

Kun kysymyksessä on käytetyn asunnon kauppa eikä myyjänä ole elinkeinonharjoittaja, osapuolet voivat lähtökohtaisesti poiketa lain säännöksistä kirjallisella sopimuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjän vastuuta arvioitaessa huomioon tulee ottaa niin lainsäädäntö kuin osapuolten väliset sopimukset asunnon kauppaan liittyen. Jos ostaja on tiennyt asunnon puutteista, tämä on voitu huomioida etukäteen kauppahinnassa tai muulla tavoin. Näin ollen pelkkä asunnon huonokuntoisuus ei automaattisesti muodosta myyjälle vastuuta virheestä. Kun myyjänä on kuitenkin elinkeinonharjoittaja, myyjän virhevastuuta ja ostajan oikeuksia koskevista lain säännöksistä ei voida poiketa vapaasti sopimuksella.  

Asuntokauppaa ja myyjän vastuuta koskevien kysymysten osalta kannattaa ottaa yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

 

Yhteenveto

  • Myyjän vastuu on tärkeä tiedostaa virheiden ilmetessä.
  • Myyjä on lähtökohtaisesti vastuussa kaikista virheistä, jotka ovat olleet olemassa ennen asunnon hallinnan siirtymistä, huolimatta siitä, milloin virhe ilmenee.
  • Myyjän vastuu asunnon tuhoutumisesta tai vahingoittumisesta yltää siihen asti, kunnes asunnon hallinta on luovutettu ostajalle.
  • Myyjä on vastuussa virheen korvauksista, kun virhe on osapuolten sopimuksen vastainen tai ominasuuksiltaan huonompi, mitä ostaja on voinut olettaa. Kyseessä on myös virhe, kun myyjä on jättänyt kertomatta tietoja ostajalle.
  • Ostajan vastuulla on reklamoida virheestä kohtuullisessa ajassa; ostajalla on kaksi vuotta aikaa ilmoittaa myyjälle virheestä, alkaen asunnon hallinnan luovuttamisesta.
  • Ostajalla on myös vastuu tarkastaa asunto ennen kaupantekoa. Virheisiin, jotka havaitaan tai jotka ovat havaittavissa tarkastuksessa, ei voi vedota. Nämä virheet kannattaa merkitä kauppakirjaan.
  • Ostajan tarkastusvelvollisuus ei ulotu seikkoihin, joita varten tarvitsisi suorittaa teknisiä toimenpitetiä tai muita erityisjärjestelyjä.

 

Summary in English

  • It is important to recognize seller's responsibilities when defects occur.
  • The seller is mainly responsible of all defects that have existed before the change in ownership and governance, despite when the defect appears.
  • The responsibility of the apartment's overall state is up to the seller until the surrendarence. 
  • The seller has to compensate defects when they do not live up to the expectations of the buyer or the aspects of the apartment are against the agreement of the parties. Keeping information from the buyer is also seen as a defect.
  • It is the buyer's responsibility to make a reclamation in reasonable time; usually the buyer has 2 years to notify the seller.
  • It is also the buyer's responsibility to inspect the apartment before the sale. Defects that are detected or could be detected during the inspection can not be reclamated. These defects should be mentioned in the contract of sale.
  • The obligation to inspect does not include aspects that would require technical intervention.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä on merkittävä virhe asuntokaupassa?

Jotta myyjä olisi korvausvastuussa, virheen tulee olla merkittävä; tämä voi tarkoittaa merkittävää haittaa taloudelliselta kannalta ostajalle tai terveyteen merkittävästi vaikuttavaa haittaa, kuten homevauriota asunnossa. Korvauksen tulee kuitenkin olla kohtuullinen, ja myyjällä on oikeus kieltäytyä kohtuuttomista vaatimuksista. Arvio virheen merkittävyydestä tehdään objektiivisesti, esimerkiksi ammattilaisen arvion perusteella.

2. Onko myyjä vastuussa rakennusvirheistä?

Myyjä on vastuussa lähtökohtaisesti kaikista asunnon virheistä, jotka ovat olleet olemassa ennen hallinnan luovuttamista ostajalle. Vaikka virhettä ei olisi paljaalla silmällä havaittavissa ja vaikka se ei esiintyisi ennen kaupan tekohetkeä, kuten rakenteellisten virheiden kanssa voi käydä, se kuuluu silti myyjän vastuualueeseen,

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]