Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja yhtiöjärjestys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaikilla asunto-osakeyhtiöillä on oltava yhtiöjärjestys. Yhtiöjärjestys rekisteröidään kaupparekisteriin, jossa se on kaikkien nähtävillä. Yhtiöjärjestyksen saa myös yhtiön isännöitsijältä isännöitsijäntodistuksen liitteenä. Osakkeenomistajat voivat yhtiöjärjestyksessä määrätä yhtiön toiminnasta. Yhtiöjärjestykseen ei voida kuitenkaan kirjata määräystä, joka on lain pakottavan säännöksen vastainen.

Yhtiöjärjestyksessä on aina mainittava yhtiön toiminimi ja yhtiön kotipaikkana oleva Suomen kunta. Yhtiöjärjestyksessä tulee mainita myös yhtiön hallitsemien rakennusten ja kiinteistöjen sijainti ja hallintaperuste sekä jokaisen osakehuoneiston sijainti kiinteistöllä tai rakennuksessa, sen numero tai kirjaintunnus, pinta-ala sekä käyttötarkoitus ja huoneiston huoneiden lukumäärä. Siinä tulee myös kertoa järjestysnumerolla yksilöitynä mikä osake tai osakkeet tuottavat oikeuden hallita mitäkin osakehuoneistoa. Myös yhtiön välittömässä hallinnassa olevat osakehuoneistoja vastaavat tilat on mainittava. Yhtiöjärjestyksessä kerrotaan yhtiövastikkeen määräämisen perusteet sekä kuka määrää vastikkeen suuruuden ja maksutavan. Näiden edellä mainittujen pakollisten tietojen lisäksi yhtiöjärjestykseen voidaan lisätä myös muita lainmukaisia tietoja ja sääntöjä.

Yhteenveto

  • Kaikilla asunto-osakeyhtiöillä on oltava yhtiöjärjestys, ja se rekisteröidään kaupparekisteriin.
  • Osakkeenomistajat voivat määrätä yhtiöjärjestyksessä yhtiön toiminnasta, mutta yhtiöjärjestyksen määräykset eivät voi olla pakottavan lainsäädännön vastaisia.
  • Yhtiöjärjestyksessä tulee aina mainita yhtiön toiminimi ja yhtiön toimipaikkana oleva Suomen kunta. Näiden lisäksi tulee mainita myös yhtiön hallitsemien kiinteistöjen ja rakennusten sijainti ja hallintaperuste sekä jokaisen osakehuoneiston sijainti rakennuksessa tai kiinteistössä, sen numero tai kirjaintunnus, pinta-ala sekä käyttötarkoitus ja huoneiston huoneiden lukumäärä.
  •  Yhtiöjärjestyksessä tulee kertoa  järjestysnumerolla yksilöitynä mikä osake tai mitkä osakkeet tuottavat oikeuden hallita mitäkin osakehuoneistoa.  Yhtiön välittömässä hallinnassa olevat osakehuoneistoja vastaavat tilat on mainittava myös.
  •  Yhtiöjärjestyksestä ilmenee yhtiövastikkeen määräämisen perusteet sekä kuka määrää vastikkeen suuruuden ja maksutavan.

Summary in English

  • All housing companies must have articles of association and it is registered in the Trade Register.
  • Shareholders may order the operation of the company in the articles of association, but the provisions of the articles of association cannot be contrary to mandatory legislation.
  • The company's name and the municipality of Finland where the company is based should always be mentioned in the articles of association. In addition to these, the location and management basis of the real estates and buildings controlled by the company should also be mentioned, as well as the location of each condominium in the building or real estate, its number or letter symbol, the area, and the purpose of use and the number of rooms in the apartment.
  • The articles of association must specify which share or shares produce the right to control which condominium. Facilities similar to condominiums under the direct possession of the company must also be mentioned.
  • The articles of association state the grounds for the determination of the consideration and who determines the amount and method of payment of the consideration.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Voidaanko yhtiöjärjestystä muuttaa?

Yhtiöjärjestystä on mahdollista muuttaa, ja siitä päätetään yhtiökokouksessa. 

2. Mitä määräyksiä yhtiöjärjestykseen voidaan ottaa?

Yhtiöjärjestykseen voidaan ottaa määräyksiä, jotka eivät ole vastoin pakottavaa lainsäädäntöä. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]