Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen perintösaanto ja siirtomerkintä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakekirjaan on tehtävä siirtomerkintä osakkeen luovutuksesta tai saannosta. Näin ollen perintöoikeudellisista saannoista, eli esimerkiksi testamenttiin tai perinnönjakoon perustuvasta saannosta on tehtävä merkintä osakekirjaan. Siirtomerkinnässä mainitaan osakkeen luovuttaja, ja se, jolle osake siirtyy. Siirtomerkintä tulee päivätä ja allekirjoittaa.

Osakekirjaan tehty siirtomerkintä on edellytys sille, että asunto-osakkeen saannon perusteella omistukseensa saanut voidaan merkitä asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon osakkeenomistajaksi. Asunto-osakeyhtiön hallitus ylläpitää osakeluetteloa, käytännön toimia hoitaa useimmiten isännöitsijä.

Se, kuka tekee siirtomerkinnän asunto-osakekirjaan perintöoikeudellisissa saannoissa, ei ole aina täysin selvää. Pääsääntöisesti siirtomerkinnän tekijä liittyy saantotapaan: perinnönjakoon perustuvassa saannossa merkinnän tekee pesänjakaja, sopimusjaossa kuitenkin pesän osakkaat. Testamenttiin perustuvassa saannossa siirtomerkinnän tekee pesänselvittäjä tai testamentin toimeenpanija. Yksinperimystilanteissa vaaditaan usein, että siirtomerkinnän tekevät perukirjan uskotut miehet. Uskotuilla miehillä ei kuitenkaan ole velvollisuutta siirtomerkinnän tekemiseen. Asunto-osakeyhtiön hallitus tai isännöitsijä ei tee siirtomerkintöjä osakekirjaan.

Osakeluetteloon uudeksi omistajaksi merkitsemistä pyytävän on esitettävä perukirja yhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, kun on kyse perintöoikeudellisista saannoista. Maistraatin vahvistama perukirjan osakasluettelo on luotettavana pidettävä selvitys kuolinpesän osakkuudesta. Tämän lisäksi on esitettävä saantokirja, esimerkiksi perinnönjakokirja tai testamentti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]