Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakeyhtiö ja energiatodistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan rakennuksen omistajan, käytännössä siis asunto-osakeyhtiön, vastuulla on, että rakennukselle hankitaan energiatodistus. Mikäli rakennuksen kunnossapitovastuu on lain tai sopimuksen nojalla rakennuksen haltijalla, on vastuu energiatodistuksen hankkimisesta sillä.

Isännöitsijäntodistukseen, joka on tiivistelmä asunto-osakeyhtiötä ja osakehuoneistoa koskevista tiedoista, on merkittävä tieto kyseiselle yhtiölle laaditusta energiatodistuksesta tai todistuksen puuttumisesta. Isännöitsijäntodistuksen voivat pyynnöstä saada osakkeenomistaja, pantinhaltija sekä välitysliike.

Energiatodistuksen laatiminen on osa uudisrakennusten rakennuslupaprosessia. Lähtökohtaisesti rakennusta tai huoneistoa myytäessä tai vuokratessa tulee esittelytilanteessa ostajan tai vuokralaisen nähtävillä olla voimassa oleva rakennuksen energiatodistus. Jäljennös tai alkuperäinen versio energiatodistuksesta on annettava ostajalle tai vuokralaiselle.

Rakennuksen tai sen osan myynti- tai vuokrausilmoituksessa tulee mainita myytävää tai vuokrattavaa kohdetta koskeva energiatehokkuuden tasoa osoittava tunnus. Energiatodistus on enintään kymmenen vuotta voimassa sen laatimisajankohdasta, jos sitä ei tämän aikana korvata uudella energiatodistuksella. Jos se korvataan uudella energiatodistuksella, sen voimassaolo  päättyy aikaisemmin.

Yhteenveto

  • Rakennuksen omistajalla on vastuu energiatodistuksen hankkimisesta, mutta vastuu voi kuulua sopimuksen tai lain perusteella myös sille kenellä hallintaoikeus.
  • Isännöitsijäntodistukseen on merkittävä tieto yhtiön energiatodistuksesta tai sen puuttumisesta. Osakkeenomistaja, välitysliike sekä pantinhaltija voi saada pyynnöstä isännöitsijäntodistuksen.
  • Kun rakennus tai huoneisto myydään tai vuokrataan, sen esittelytilanteessa tulisi olla voimassa oleva rakennuksen energiatodistus. Energiatodistus voidaan antaa ostajalle tai vuokralaiselle alkuperäisenä tai jäljennöksenä.
  • Rakennuksen tai sen osan myynti-tai vuokrailmoituksessa pitää mainita kohdetta koskeva energiatehokkuuden tasoa osoittava tunnus.
  • Energiatodistus on voimassa enintään kymmenen vuotta sen laatimisesta.

Summary in English

  • The owner of the building is responsible for obtaining the energy certificate, but the responsibility may also lie with the person who has the right of possession on the basis of the contract or the law.
  • The host certificate must include information about the company's energy certificate or its absence. A shareholder, agency and pledge holder may receive  host's certificate upon request.
  • When a building or apartment is sold or rented, there should be a valid energy certificate for the building in its presentation. The energy certificate may be given to the buyer or tenant in original or copy form.
  • The sale or lease notice for a building or part of a building must include an energy efficiency symbol for the site.
  • The energy certificate is valid for a maximum of ten years from its creation.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.  Laaditaanko energiatodistus koko rakennukselle?

Energiatodistus tulee laatia koko rakennukselle. On kuitenkin mahdollista, että energiatodistus laaditaan vain rakennuksen osalle. Näin menetellään silloin, kun merkittävien rakennuksen osien käyttötarkoitukset eroavat toisistaan olennaisesti.

2. Milloin energiatodistuksen voimassaolo päättyy?

Energiatodistuksen voimassaolo päättyy silloin, kun hankitaan uusi energiatodistus. Jos näin ei kuitenkaan toimita kymmenen vuoden kuluessa energiatodistuksen laatimisesta, todistus vanhenee viimeistään kun tämä kymmenen vuoden aikaraja on kulunut.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]