Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen pakkohuutokauppa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pakkohuutokaupan perusteena on yleensä lainvoimainen tuomioistuimen päätös, jonka perusteella asunto-osakkeen hallintaan oikeuttavat osakkeet on ulosmitattu. Monesti pakkohuutokauppaan on johtanut esimerkiksi huoneiston osakkeiden omistajan ylivelkaantuminen. Ulosottomies myy asunto-osakkeen julkisella huutokaupalla ulosmitattuaan sen. Pakkohuutokaupassa yleensä korkeimman tarjouksen tehnyt saa pitää huoneiston. Asunto-osakkeen myyntihinnan tulee vastata alueen samankaltaisten asuntojen keskimääräisiä hintoja.

Se, joka pakkohuutokaupalla ostaa asunto-osakkeen hallintaan oikeuttavat osakkeet, on oikeutettu irtisanomaan huoneiston vuokrasopimuksen kuukauden kuluessa siitä, kun hän saa osakkeet hallintaansa. Ostajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus vain, jos pakkohuutokaupassa ei ole tehty ehtoa vuokrasopimuksen voimassa pysymisestä. Myös määräaikainen vuokrasopimus voidaan irtisanoa kesken sopimuskauden. 

Yhteenveto

  • Pakkohuutokauppa perustuu yleensä lainvoimaiseen tuomioistuimen päätökseen, jonka seurauksena asunto-osakkeet on ulosmitattu. Pakkohuutokauppa voi johtua esimerkiksi osakkeenomistajan ylivelkaantumisesta. 
  • Julkisella huutokaupalla ulosottomies myy asunto-osakkeen ulosmitattuaan sen.
  • Yleensä korkeimman tarjouksen tekijä saa osakehuoneiston itselleen.
  • Myyntihinnan tulee olla vastaava alueen samankaltaisten kohteiden keskimääräisten hintojen kanssa.
  • Ostajalla, joka saa osakkeer itselleen pakkohuutokaupalla, saa irtisanoa osakehuoneiston vuokrasopimuksen kuukauden kuluessa osakkeiden hallinnan saamisesta. Jos pakkohuutokaupassa on kuitenkin tehty ehto vuokrasopimuksen voimassa pitämisestä, ei oikeutta vuokrasopimuksen irtisanomiseen ole.

Summary in English

  • The forced auction is usually based on a final court decision as a result of which the housing shares have been foreclosed. For example, a forced auction may be due to over-indebtedness of a shareholder.
  • At a public auction, the bailiff sells the apartment share after foreclosure.
  • Usually, the highest bidder gets the condominium for himself.
  • The selling price must be equivalent to the average prices for similar items in the area.
  • A buyer who obtains a share by force auction may terminate the tenancy agreement for a condominium within one month of gaining posession of the shares. However, if a condition for maintaining the tenancy agreement has been made in the forced auction, there is no right to terminate the tenancy agreement.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin ostaja saa oikeudet huutokaupassa asunto-osakkeisiin?

Ostaja saa määräysvallan omaisuuteen sekä omistusoikeuden silloin, kun hän on saannut kauppakirjan tehdystä kaupasta itselleen.

2. Miten huutokauppa vaikuttaa asunto-osakkeeseen kohdistuviin oikeuksiin?

Irtaimeen omaisuuteen, kuten asunto-osakkeeseen, kohdistuvat oikeudet raukeavat huutokaupan yhteydessä. Jos kuitenkin joidenkin oikeuksien osalta on sovittu, että ne säilytetään myynnistä huolimatta tai saatava otetaan vastattavaksi, ei oikeus jonka osalta ollaan näin toimittu raukea.

3. Milloin myyjä ei saa hyväksyä korkeinta tarjousta?

Tilanteessa, missä ulosottomiehen arviointiin perustuen tarjottu korkein hinta alittaa selvästi paikkakunnan käyvän hinnan, ulosottomies ei saa hyväksyä tarjousta.

Aiheesta muualla​

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]