Minilex - Lakipuhelin

Käytetyn asunnon virhe

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käytetyssä asunnossa voi olla virhe useammalla perusteella (ks. myös Taloudellinen ja oikeudellinen virhe asuntokaupassa). Käytetyssä asunnossa on virhe ensinnäkin silloin, kun asunto ei vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun. Tällöin siis huomioidaan se, mitä kaupan osapuolet eli myyjä ja ostaja ovat sopineet tai mitä heidän voidaan katsoa sopineen esimerkiksi asunnon ominaisuuksista ja varustuksesta sekä laatutasosta. Asunnon virheellisyyttä tarkasteltaessa ratkaisevana ajankohtana pidetään vaaranvastuun siirtymishetkeä eli tavallisesti asunnon hallinnan luovutushetkeä ostajalle.

Käytetyssä asunnossa katsotaan olevan virhe myös silloin, jos se ei vastaa myyjän antamia tietoja, ja tietojen voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Kyseessä on siten oltava vaikutuksellinen virhe: merkityksettömät, asuntokauppaan vaikuttamattomat seikat eivät tee asunnosta virheellistä.

Käytetyn asunnon katsotaan olevan virheellinen myös siinä tapauksessa, että myyjä jättää antamatta tiedon asuntoa koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen voidaan olettaa tienneen ja josta ostaja oletti saavansa tiedon, ja tämän laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Arvioinnissa otetaan huomioon esimerkiksi ostajan mahdollisuus virheen havaitsemiseen asunnon tarkastuksessa ja myyjän tietoisuus ostajan erityisvaatimuksista. Myyjä on saattanut myös antaa harhaanjohtavia tai virheellisiä tietoja asunnon ympäristöstä tai palveluista, tai laiminlyödä niihin liittyvän tiedon antamisen. Tällöinkin asunnossa on virhe, mikäli tietojen voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Näin on myös, jos elinkeinonharjoittajana toimiva myyjä on jättänyt antamatta sellaisen tiedon, jonka antamiseen hänet on asetuksessa velvoitettu, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Myös salainen virhe on mahdollinen käytetyn asunnon kaupassa. Salaisesta virheestä on kyse silloin, kun asunto on varustukseltaan, kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi, kuin ostajalla on ollut aihetta edellyttää. Tätä aihetta arvioitaessa otetaan huomioon esimerkiksi asunnon ikä, sen hinta ja alueella tavanomainen varustetaso. Salaisesta virheestä siis kumpikaan kaupan osapuoli, ei myyjäkään, ole ollut ennen kauppaa tietoinen eikä heidän olisi pitänytkään olla siitä tietoisia. Silti myyjä voi joutua vastuuseen myös tällaisesta salaisesta virheestä.

Ostajan tulee tarkastaa asunto ennakolta. Siksi myös ostajan mahdollisuudella tarkastaa asunto on merkitystä arvioitaessa asunnon virheellisyyttä ja myös salaista virhettä. Mikäli ostaja on tarkastanut asunnon tai ilman hyväksyttävää syytä ollut asuntoa tarkastamatta, vaikka myyjä on tarjonnut tähän mahdollisuuden, ei ostaja saa virheenä vedota seikkaan, joka hänen olisi pitänyt havaita tarkastuksessa. Myyjällä on tiedonantovelvollisuus esimerkiksi asunnon kunnosta ja mahdollisista vioista. Ostaja ei ole velvollinen ilman myyjän kehotusta tai erityistä syytä tarkastamaan myyjän antamien tietojen paikkansapitävyyttä.

Yhteenveto

  • Käytetyssä asunnossa voi ilmetä kolmenlaisia virheitä; laatuvirheitä, oikeudellisia virheitä sekä taloudellisia virheitä.
  • Virheen merkityksen voi tiivistää seuraavanlaisesti: asunnon tai sen ympäristön ominaisuus ei vastaa sovittua, tai siitä seuraa joko taloudellista tai terveydellistä haittaa ostajalle.
  • Jos myyjä on pidättänyt tietoa ostajalta tai antanut virheellistä tietoa, joka on vaikuttanut ostopäätökseen, on kyseessä myös virhe.
  • Ratkaiseva ajankohta virheen kannalta on asunnon hallinnan luovutus. Jos virhe on ollut olemassa ennen luovutusta, havaittiin sitä tai ei, se on myyjän vastuulla.
  • Salainen virhe on mahdollinen käytetyn asunnon kaupassa. Salaisesta virheestä kaupan kumpikaan osapuoli ei ole tietoinen kauppahetkellä, ja se voi ilmetä esimerkiksi asunnon kuntoon vaikuttavana tekijänä.
  • Ostajalla on velvollisuus tarkastaa asunto ennen kauppaa. Pintapuoliset virheet ovat yleensä tällöin havaittavissa, ja virheet, jotka on havaittu, eivät ole kelvollisia valituksen kohteita. Myös tilanteissa, joissa ostaja on tietoisesti jättänyt tarkastuksen tekemättä, ostaja menettää oikeutensa vedota virheisiin, jotka olisivat olleet havaittavissa tarkastuksen myötä.

Summary in English

  • In used apartments 3 types of defects can occur; there are quality defects, legal defects and financial defects.
  • Defect means, that a certain aspect of the apartment, wether it's an aspect about the apartment itself or about the environment, does not equal to what was agreed or the defect affects the buyer on a financial level or their health negatively.
  • If the seller has kept information from the buyer or they have given wrongful information, which has affected the buying decision of the buyer, that can be concidered as a defect.
  • If a defect exists before the sale, even if it appears afterwards, it is the buyer's responsibility.
  • A hidden defect can occur in a sale of an used apartment. Defect can be considered as hidden when neither party knew about its existance before the sale.
  • The buyer has an obligation to inspect the apartment before the sale. Superficial defects can usually be detected during that inspection, and as a defect is known, the buyer loses their right to appeal. Also in situations where the buyer deliberately refrains from the inspection, they lose their right to appeal on defects, that could have been detected during the inspection.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Millä perusteella kaupan voi purkaa?

Jos asunnon virhe on merkittävä, eikä sen korjaamiseksi löydy muuta kohtuullista keinoa, ostaja voi päättää purkaa kaupan.

2. Mikä on piilovirhe?

Piilovirhe, eli piilevä virhe, tunnetaan yleisesti salaisena virheenä. Salainen virhe on virhe, jota kumpikaan kaupan osapuoli ei ole havainnut ennen kauppaa. Salainen virhe voi ilmetä esimerkiksi myöhemmin asunnon rakenteissa. Myyjällä on vastuu myös salaisista virheistä.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]