Mitkä kuuluuvat irtaimistoon silloin kun kiinteistö on myyty irtaimistoineen?
Kuuluuko siihen huonekalujen lisäksi kirjat, televisiot, astiat, verhot , pakastimet, pesukoneet tms kodin elektroniikka?
Miten arvokkaat esineet?
Vainajan kösintekemät taulut, käsityötarvikkeet esim. Ompelukone??
Onko kauppakirjassa oltava mainintamitä siihen kuuluu?
Luetaanko esim. Kännykkä henkilökohtaiseksi omaisuudeksi?
Miten esim. Perintö maljakot tms.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Jos myyt koti-irtaimistoa asuntokaupan yhteydessä, irtaimistosta on tehtävä luettelo ja myyntihinnassa on eriteltävä asunnon ja irtaimiston osuus. Kiinteistöön tai asunto-osakkeeseen kuuluvaa tarpeistoa ja ainesosia ei voi myydä koti-irtaimistona vaan ne ovat osa asunto-osakkeen tai kiinteistön kauppaa ja kokonaishintaa.

Ainesosia ovat asuntoon kiinteästi kuuluvat laitteet ja varusteet, joita ei voi irrottaa jättämättä selviä ja rumentavia jälkiä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaiteet, vaatekomerot, kasvavat puut ja pensaat sekä kylpyhuone- ja keittiökalusteet.

Tarpeistoa ovat esineet, jotka kuuluvat kiinteistön käyttötarkoitukseen. Esimerkkejä tarpeistosta ovat jää- ja pakastekaapit, sälekaihtimet, pyykinkuivausteline ulkona sekä postilaatikko.

Jos tavanomaista koti-irtaimistoa, esimerkiksi huonekaluja, myydään asuntokaupan yhteydessä, myyntihinta tulee jakaa asunnon ja irtaimiston kesken. Kauppakirjan tulee sisältää myyjän ja ostajan allekirjoittama irtaimistoluettelo. Irtaimistoluettelossa on lueteltava myydyn irtaimiston esineet ja kunkin esineen hankinta-aika sekä arvo kaupantekohetkellä. Esineiden arvona käytetään niiden todellista, käytetyn tavaran arvoa, ei uuden vastaavan tavaran arvoa tai alkuperäistä hankintahintaa.

Voit myydä tavanomaista koti-irtaimistoa verottomasti, jos myynnistä saadut voitot ovat alle 5 000 euroa. Ylittävästä osasta maksetaan luovutusvoittoveroa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »