Äitini osti hevosen, joka rekisteröitiin omistajan muuttumisen yhteydessä minun nimiini. Myöhemmin äitini on alkanut vaatia hevosen ostosummaa itselleen minulta.
Onko minulla velvollisuus maksaa summaa? Virallisesti hevonen on kuitenkin minun eikä ostotilanteessa ollut mitään puhetta siitä, että minun pitäisi maksaa hevosen ostosumma takaisin äidilleni.

1 vastaus


1 vastausta

Kysymys on juridisesti hankala, sillä riippuu olennaisesti siitä, onko äidilläsi ollut lahjoitustarkoitus hänen ostaessaan hevosen ja siirtäessään sen teidän nimiinne. Lahjoitustarkoitusta on arvioitu oikeuskäytännössä muun muassa ottamalla huomioon seuraavia kysymyksiä: Onko lahjoitettu tavara lahjansaajan hallussa, onko esine rekisteröity lahjansaajan vai lahjan antajan nimiin ja ovatko mahdolliset esineeseen liittyvät paperit lahjansaajan hallussa.

Teillä siis on kertomanne mukaan hevonen vapaassa käytössänne, sekä se on rekisteröity nimiinne. Tietoa ei ole siitä, että onko hevosen FEI passi myös hallussanne tai saatavissanne. Sillä voisi olla merkitystä tulkittaessa sitä, onko lahjoitus saatettu loppuun. Nimittäin loppuunsaattamaton lahjoitus, josta ei ole kirjallisesti laadittu lahjakirjaa, ei ole sitova.

Vaikka teillä olisi kaikki hevoseen liittyvät paperit hallussanne, jää silti vielä tapauskohtaisesti selvitettäväksi se, onko äidillänne ollut tarkoitus lainata rahat hevoseen ostamalla hevonen ja pyytämällä myöhemmin rahat takaisin, vai oliko tarkoituksena lahjoittaa hevonen. Tähän tilanteeseen ei ole yksiselitteistä lainmukaista ratkaisua. Luultavasti voisi arvioida, että kaikki merkit viittaavat siihen, että tarkoituksena on ollut lahjoittaa hevonen. Muutoinhan äiti olisi loogisesti pitänyt hevosen omissa nimissään siihen saakka kunnes hän on saanut ostohinnan perittyä takaisin teiltä.

Sanoisin siis, että oikeus luultavasti olisi puolellanne ja hevonen kuuluisi teille, ettekä olisi velkaa äidillenne, mutta varmuutta tästä ei ilman oikeuden päätöstä voi saada.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »